Külföld

Megverték a BBC stábját Kadhafi emberei

admin
admin

2011. 03. 10. 06:49

Elfogták és súlyosan bántalmazták a BBC brit tévé egy forgatócsoportját a líbiai kormányerők.

A BBC szerda esti beszámolója szerint a háromfős csoport a nyugat-líbiai az-Závija városába próbált eljutni, amikor a biztonsági erők és a hadsereg fegyveresei hétfőn feltartóztatták őket. A 21 órás fogság során a stáb tagjait ököllel, puskatussal ütlegelték, rugdosták, és egy alkalommal falhoz is állították, mintha kivégzésükre készülnének.

A csoport egyik tagja, Chris Cobb-Smith elmondta, hogy miközben a falnál álltak, egy civil ruhás ügynök félautomata fegyvert nyomott mindegyikük nyakához, és ordítozott velük, sőt a fegyvert kétszer el is sütötte. “A fülem mellett zúgtak el a lövedékek, közben a katonák nevettek” – mondta Cobb-Smith. A beszámoló szerint a líbiaiak a legsúlyosabban Feras Killanit, a BBC palesztin származású tudósítóját bántalmazták. A BBC-stábot végül elengedték, és a csoport elhagyta Líbiát.

Ellentmondásos hírek

Heves harcok dúltak a Kadhafit támogató erők és az ellenzéki fegyveresek között szerda este a nyugat-líbiai az-Závija városában.

Músza Ibrahim kormányszóvivő kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzése alá vonta az-Záviját, a Tripolitól mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő települést, de vannak még ellenállási gócpontok. A szóvivő azt állította, hogy (a helyi lakosok) órák óta ünnepelnek az-Závijában. A líbiai állami televízió szerda este pedig egy Kadhafit támogató megmozdulásról sugárzott felvételeket, azt állítva, hogy a képsorokat az-Závijában rögzítették. A líbiai hatóságok már egy hete bizonygatják, hogy leverték a Kadhafi távozását követelő felkelőket a városban.

Egy ellenzéki fegyveres ezzel szemben telefonon azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy a felkelők este visszafoglalták az-Závija központját a kormányerőktől. A város szerdán a jelek szerint kétszer is gazdát cserélt – jegyezte meg a Reuters. Egy orvos a nap folyamán közölte, hogy sok holttest hever az-Závija utcáin. A halottak számát legalább negyvenre tette; az áldozatok között öregek, nők és gyermekek is vannak.

A kelet-líbiai Bengáziban – a Kadhafi-ellenes mozgalom fellegvárában – orvosok közölték, hogy a keleti országrészben a lázadás február közepi kitörése óta összesen legalább 400 halálos és kétezer sebesült áldozatot követeltek az összecsapások.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.