Nagyvilág

Lemond politikai szerepéről a Dalai Láma

A Dalai Láma csütörtökön bejelentette, hogy le fog mondani a tibeti nép politikai vezetéséről, egy szabadon választott vezető javára.

A Dalai Láma az 1959-es sikertelen tibeti felkelés óta a száműzetésben lévő tibeti kormány vezetője. A spirituális vezető a tibeti felkelés évfordulóján mondott beszédében Pekinget a szólás- és a sajtószabadság bevezetésére szólította fel.

“A hatvanas évek óta mondom, hogy a tibetieknek szabadon választott vezetőre van szükségük, akikre ráruházhatom hatalmam”, és “ez az idő egyértelműen eljött” – jelentette be a Dalai Láma, a száműzetésben lévő tibeti kormány székhelyén, az indiai Dharamszalában mondott beszédében. A 75 éves, Nobel-békedíjas férfi kijelentette, hogy ezt a lépést nem azért teszi, mert szeretné elhárítani a felelőséget, hanem mert hosszú távon ez a tibetiek érdeke.

Kína szerint nem szabad komolyan venni a bejelentést. Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő csütörtökön hangoztatta, hogy az elmúlt években a dalai láma már többször beszélt visszavonulásáról. A szóvivő szerint most is csupán arról van szó, hogy a vallási vezető meg akarja téveszteni a nemzetközi közösséget.

A Dalai Láma 15 éves volt, amikor 1950-ben Tibet államfőjévé választották. Az 1959-es sikertelen tibeti felkelés után menekült el az országból, azóta a száműzetésben lévő tibeti kormány vezetője. Sokkal fontosabb azonban az a szerepe, amelyet a tibetiek spirituális vezetőjeként tölt be. Arról nem mond le.

A Láma közlése szerint a lemondásához szükséges törvénymódosítást a száműzetésben lévő tibeti parlament jövő heti ülésén nyújtja be. A Dalai Láma beszédében Kínának is üzent. A tibeti vezető közölte Pekinggel: ha ki akarják vívni a világ tiszteletét és bizalmát elkerülhetetlen a szólásszabadság és a sajtószabadság bevezetése – írta a BBC brit közszolgálati adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik