Nagyvilág

Washington az ENSZ nélkül akciózhat Líbiában

Az Egyesült Államok és szövetségesei a NATO-ban azt fontolgatják, hogy ENSZ-felhatalmazás nélkül jelölnek ki repüléstilalmi övezetet Líbia felett - jelentette szerdán a The Washington Post című tekintélyes amerikai napilap.

Miután az ENSZ-jóváhagyás megszerzésében messze nem lehetnek bizonyosak, a líbiai katonai beavatkozás valamilyen formáját fontolgató országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország – másutt keresnek nemzetközi támogatást tervükhöz, írta az újság amerikai és európai tisztségviselőkre hivatkozva.

E szerint megkaphatnák egy regionális szervezet – az Arab Liga, az Afrikai Unió, esetleg az Európai Unió – támogatását elképzelésükhöz – mondták el tisztségviselők, emlékeztetve arra, hogy 1999 tavaszán a NATO szintén ENSZ-felhatalmazás nélkül indított légi hadjáratot Szerbia ellen.

A lap szerint az amerikai kormány és a NATO-országok kormányai azon is gondolkodnak, hogy ENSZ-jóváhagyást nem igénylő katonai megoldást választanak a líbiai válság megoldása érdekében. Ilyen lenne például, ha légihidat vagy tengeri folyosót létesítenének, amelyen keresztül segélyeket juttathatnak el az észak-afrikai országba, vagy hadihajók járőröznének a líbiai partok mentén megakadályozva, hogy fegyverszállítmányok jussanak el a tripoli kormányhoz.

A The Washington Post úgy tudja, csütörtökön Brüsszelben ismertetik az elképzeléseket a NATO-tagállamok védelmi minisztereivel.

Barack Obama amerikai elnök kedden tárgyalt David Cameron brit kormányfővel egy líbiai repüléstilalmi övezet esetleges kijelöléséről, miután a nemzetközi közvéleményben egyre hangosabbak azok a hangok, hogy a nyugat segítse a Moammer Kadhafi líbiai vezető 41 éves uralma ellen harcoló felkelőket Líbiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik