Nagyvilág

Magyarul szólt a pápa

XVI. Benedek pápa a hamvazószerdán megnyitotta a húsvétig tartó 40 napos böjti időszakot, amely a római katolikusok életében a szellemi megújulás és a húsvéti ünnepekre való felkészülés ideje.

A szentatya a római Aventino dombon lévő Szent Szabina székesegyházhoz menve mutatta be a szertartást. Egy bíboros hamut szórt a 83 éves egyházfő ősz hajára, majd XVI. Benedek is ezt tette a kíséretében lévőkkel, miközben egy kórus zsoltárokat énekelt. A pápa korábban nyilvánosságra hozott hamvazószerdai üzenetében alamizsna osztására és imádságra szólította fel a híveket. Az „alamizsnálkodás gyakorlata” felhívást jelent arra, hogy „Istent az első helyre tegyük, és figyeljünk embertársainkra”, hogy Istent újra felfedezzük, és irgalmát elfogadjuk – olvasható a Vatikán által hét nyelven kiadott üzenetben.
A pápa hamvazószerda alkalmából tartott nyílt audienciáján több nyelven, így magyarul is üdvözölte a zarándokokat: „Isten hozta a magyar híveket, különösképpen azokat, akik Budapestről és Bodajkról érkeztek. Szeretettel köszöntelek Titeket. Ma kezdődik nagyböjt időszaka. Negyven napon át a liturgia segít abban, hogy újra átélhessük megváltásunk titkát. A böjt és az imádság egyesít bennünket Krisztussal, Aki az Atya akaratát teljesítve Önmagát adta a keresztfán. Szívesen adom apostoli áldásomat Kedves Mindannyiótokra. Dicsértessék a Jézus Krisztus!”- mondta a katolikus egyházfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik