Nagyvilág

Elfoglaltak egy Kadhafi-villát Londonban

Lakásfoglalók költöztek be szerdán Kadhafi líbiai vezető egyik fiának nagy értékű londoni luxusvillájába, és a líbiai rezsim megdöntéséig nem is szándékoznak távozni onnan.

A “Topple The Tyrants” (Elűzni a zsarnokokat) nevet viselő csoport az elegáns észak-londoni Hampstead Garden negyed 10 millió font (több mint 3 milliárd forint) értékű egyik vöröstéglás, ötszintes kúriájában vert tanyát. Az ingatlan birtokosának kiléte hivatalosan nem ismert, de a brit sajtó egyöntetűen úgy tudja, hogy a villa tulajdonosa Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető egyik fia.

Montgomery Jones, a csoport szóvivője szerdán az BBC-nek kijelentette: Szaif al-Iszlam Kadhafi és a líbiai rezsim tagjai “fontmilliókat, sőt fontmilliárdokat” raboltak el a líbiai néptől, és a londonihoz hasonló rezidenciákban élnek.

A házat elfoglaló csoport külön nyilatkozatot is kiadott, amelyben leszögezi: nem bízik abban, hogy a brit kormány “megfelelő módon zárolja” a líbiai rezsim korrupcióval szerzett értékeit, ezért vette saját kezébe az ügyet. A közlemény szerint a lakásfoglalók szívesen látják a villában a líbiai konfliktus menekültjeit, illetve bárkit, aki zsarnoki és elnyomó rendszerek elől menekül bárhol a világon.

A brit kormány már korábban közölte, hogy zárolta Kadhafi és családja Londonban található vagyonát, de e vagyon értékét nem fedte fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik