Külföld

Egységes európai rendőrképzés lesz?

admin
admin

2011. 03. 09. 10:27

A szervezett bűnözés elleni küzdelem Magyarország európai uniós soros elnökségének egyik fő prioritása, de a hatékony munkához egységes európai rendvédelemi képzés és együttműködés szükséges – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Európai Rendőrakadémia vezető testületének ülésén szerdán Budapesten.

A Néprajzi Múzeumban tartott kétnapos tanácskozás megnyitóján Pintér Sándor kiemelte: a rendvédelem területén akkor érhetünk el sikereket, ha a rendőrök képzése egy egységes európai rendszer alapján történik, és ez nemcsak az együttgondolkodást, hanem az egységes intézkedés alapjait is segíti.

Egyértelmű képzésre, egységesen szervezett tanításra van szükség – hangsúlyozta a belügyminiszter, hozzátéve: csak az ilyen gondolkodás segítheti a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, ez a siker záloga, és ez a közös kiindulópontja az európai együttműködésnek.

Megjegyezte: a CEPOL rendszerének köszönhetően több ezer rendőr vett részt a képzésben, ezért Magyarország az EU-elnöksége alatt is aktív partnerségre vállalkozik, hogy az Európai Rendőrakadémia fejlődjön.

Pintér Sándor a konferenciától azt várja, hogy a tevékenységük alapján megfogalmazott ajánlások május 18-án, egy Brüsszelben tartandó konferencián megfelelő támogatást kapjanak.

A magyar belügyminiszter örömét fejezte ki, hogy az Európai Unió új, ötéves, az európai polgárok jogaival, a bevándorlással, a rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel, a határőrizettel és a terrorizmus kérdéseivel, valamint a polgárok szabadságának és biztonságának előmozdítását szolgáló lépésekkel foglalkozó, 2010 és 2014 közötti időszakra szóló úgynevezett Stockholmi Program az európai belbiztonságban is megfelelő keretet kapott.

Az Európai Unió Tanácsa által 2005-ben létrehozott Európai Rendőrakadémia (CEPOL – European Police College) főbb célkitűzései között szerepel a bűnözés elleni harc során megvalósuló, határon átnyúló rendőri együttműködés és a közrendvédelem támogatása, illetve különböző rendészeti szakterületek fejlesztése, ezek kutatási területeinek ösztönzése. A CEPOL éves szinten általában 80-100 különböző szemináriumot, konferenciát szervez.

Az Európai Rendőrakadémia igazgatója 2010. február 1-jétől Bánfi Ferenc nyugalmazott vezérőrnagy.

A kétnapos budapesti konferencián a testület tagjai értékelik a tavaly elfogadott stratégia és a bevezetett új minőségbiztosítási rendszer tapasztalatait, valamint döntenek a 2011-es és a 2012-es év munka- és pénzügyi terveiről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.