Nagyvilág

Bevándorlókat üldöznek Líbiában

Kirabolják és üldözik az afrikai bevándorlókat Líbiában, ugyanis a helyi lakosság sértegeti, fenyegeti, bántalmazza is őket.

Az AFP francia hírügynökségnek a 31 éves elefántcsontparti Cissé Ousmane elmondta: otthonában tévét nézett, amikor éjjel megjöttek a “líbiaiak”, dörömbölni kezdtek az ajtón, majd be akartak törni, közben az kiabálták, “gyertek ki megölünk benneteket, feketék, idegenek vagytok”. A férfi szerint csak a masszív vasajtó és az ablakrácsok mentették meg őt és családját a lincseléstől. “A környéken lévő nigeriek házait már felgyújtották” – mondja. “Pedig csak egyszerű kétkezi munkások vagyunk” – fűzte hozzá egy 42 éves mali férfi.

Kadhafi 1980-ban hozta létre a megközelítően tízezer szudáni, egyiptomi, tunéziai, mali, kongói és lázadó csádi katonából toborzott Pán-afrikai Légiót a Líbiával szomszédos Csád elleni háborúban. Az egység az 1987-es kudarc után felbomlott, de Kadhafi ezzel megteremtette a zsoldossereg alkalmazásának hagyományát Líbiában.

A kiképzőbázisok az ország déli részén továbbra is működtek, és az idegen katonák egy részét a biztonsági alakulatokban is foglalkoztatták. A folyamatos utánpótlás és a nyugat-afrikai országokkal való szoros katonai együttműködés miatt a zsoldosok mozgósítása 2011-ben is gyorsan megtörtént. A jól képzett és kegyetlenségéről elhíresült haderő jelenlegi alkalmazása azonban ugyancsak a visszájára fordult, és a hadsereg egy részét is a felkelők oldalára állította. A népharag pedig Líbiában az ott élő békés afrikaiakra zúdult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik