Nagyvilág

A Hamász felvette a kapcsolatot az egyiptomi kormánnyal

Telefonon gratulált az új egyiptomi miniszterelnöknek Iszmáil Haníje, a Hamász palesztin radikális mozgalom gázai övezeti miniszterelnöke.

Haníje hivatalának közleménye szerint a palesztin politikus hétfő este beszélt Eszám Saraffal. A Hamász vezetői először léptek kapcsolatba Egyiptom új vezetésével azóta, hogy példátlan tömegtüntetések hatására február 11-én távozni kényszerült a hatalomból Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

Haníje a beszélgetés során reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét teljes kapacitással működhet majd a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi szárazföldi határátkelő. A Gázai övezetbe vezető átkelők közül ez az egyetlen, amely nem áll izraeli ellenőrzés alatt. Az átkelőt az egyiptomi kormányellenes tüntetések kirobbanását követően, január 30-án lezárták, később pedig csak részlegesen működött.

Aggodalmának adott hangot eközben az Egyesült Államok amiatt, hogy az egyiptomi fővárosban vasárnap megtámadták a hírhedt állambiztonsági szolgálat reformját követelő tüntetőket; Washington nyugalomra intett minden érintett felet.

Philip Crowley külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban helyi idő szerint hétfőn közölte: az amerikai kormányzat értesült az utóbbi napokban egyiptomi tüntetőkkel – köztük az állambiztonsági szolgálat irodáinál demonstrálókkal – szembeni erőszakos cselekményekről, és aggódik a történtek miatt.

A szóvivő nyugalomra intett minden érintett felet, és hangsúlyozta: létfontosságú, hogy az egyiptomi átmenet békésen menjen végbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik