Nagyvilág

Egységes európai választókerületet javasolnak a britek

Egységes európai választókerület létrehozását, a tagállamok kvótájának rendszeres újraosztását indítványozza egy brit liberális európai parlamenti (EP-) képviselő, akinek előterjesztéséről hamarosan vitát kezd az EP illetékes szakbizottsága.

Andrew Duff már évek óta visszatérően figyelmeztet arra, hogy az egymást követő EP-választásokon egyre alacsonyabb a részvételi arány. Szerinte a tagországok polgárai nem eléggé érzik sajátjuknak az európai intézményeket, és különösen nem látják az Európai Parlamentben saját demokratikus jogaik letéteményesét. Egy korábbi tanulmányának címe szerint az európai demokrácia egyenesen “megmentésre” szorul.

Előterjesztése azt célozza, hogy az “európai demokratikus dimenzió” erősítésével növeljék az EP legitimációját és hatékonyságát. Javaslatának lényege, hogy az egyes tagországokban országos pártlistákon megválasztott 751 képviselő mellé 2014-től válasszanak további 25 képviselőt egy új, európai listáról. Minden uniós polgár két szavazatot adhatna le: egyet az országos listára, egyet pedig az európai listára.
Ezzel lényegében megnyílna az út az európai “pártcsaládok” előtt, hogy közvetlenül fordulhassanak a választókhoz: a jobbközép néppártiak, szociáldemokraták, liberálisok, zöldek nem nemzeti pártként, hanem összeurópai szempontokat, értékeket és érdekeket képviselő formációként versengenének a szavazatokért.

Jelenleg az ilyen “európai pártok” a gyakorlatban legfeljebb csak a nemzeti pártok ernyőszervezeteként – illetve bizonyos esetekben ennél lazább közös fórumaként – foghatók fel. Duff elképzelése – amelyről egyelőre nagyon megoszlanak a vélemények – valódi európai pártokat teremtene. Pontosabban – tekintettel arra, hogy a kifejezetten “európai dimenziót” egyelőre csak 25 képviselő testesítené meg, szemben a 751, nemzeti kvóták alapján megválasztott képviselővel – az igazi európai pártok csírájáról lenne szó.

A brit liberális eurohonatya azt is fontosnak tartaná, hogy a 751 helyet egy évvel minden egyes választás előtt – tehát öt évenként – osszák újra a tagállamok között, figyelembe véve az Eurostat legfrissebb népességi adatait. Egyes brüsszeli médiainformációk szerint ennek nyomán csökkenhetne például Magyarország, vagy éppen Belgium EP-mandátumainak száma.
Szintén javasolja Andrew Duff, hogy hozzák előre júniusról májusra az EP-választások időpontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik