Külföld

Új külügyminiszter Egyiptomban

admin
admin

2011. 03. 06. 18:15

Új külügyminisztert neveztek ki vasárnap Egyiptomban: a MENA egyiptomi hírügynökség beszámolója szerint Nabil al-Arabi látja el ezentúl ezt a tisztséget.

Néhány órával korábban a belügyminiszter leváltásáról számolt be a MENA. A két minisztercsere újabb bizonyítékként szolgál arra, hogy a Hoszni Mubarak volt elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait fokozatosan kiszorítják a hatalomból. Az eddigi külügyminiszter, Ahmed Abul Geit a Mubarak-korszak egyik fontos személyiségének számított. S noha Mubarak a most leváltott belügyminisztert, Mahmud Vagdit már a tömegdemonstrációk január végi kitörése után nevezte ki, a tüntetők ragaszkodtak távozásához, mondván, hogy ő is a régi gárda tagja.

Mubarak február 11-én mondott le államfői tisztségéről példátlan tömegtüntetések hatására. A tüntetők követelték azt is, hogy a kormányt tisztítsák meg a régi hatalmi elit tagjaitól. Az új belügyminiszter Manszúr el-Eszavi tábornok lett, aki a MENA által idézett nyilatkozatában kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.

A legnépesebb arab államban rossz a közbiztonság azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.