Nagyvilág

Tizenkét civil halott Afganisztánban

Pokolgép robbanásának következtében tizenkét polgári személy vesztette életét vasárnap a kelet-afganisztáni Paktika tartományban - közölte a tartományi kormányzó szóvivője.

A helyi hatóságok azt gyanítják, hogy lázadók helyezték el a robbanószerkezetet az út mentén. A robbanás valósággal letarolta a kisbuszt, amelyen Pakisztánból hazatérő afgán civilek utaztak. Közülük öt férfi, két nő és öt gyermek életét vesztette, további öt utas pedig megsebesült.

A Pakisztánnal határos Paktika a lázadás legjelentősebb és legradikálisabb csoportjának, a Hakkani hálózatnak az egyik fellegvára. Paktikához hasonlóan a pakisztáni törzsi vidékekkel határos Hoszt és Paktia tartomány a tálib lázadók és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fő bázisául szolgál.

A lázadók nagy előszeretettel vetnek be pokolgépeket a kormányerők és az Afganisztánban állomásozó mintegy 140 ezer külföldi katona ellen. A merényleteknek azonban sokkal többször és sokkal nagyobb létszámban esnek áldozatul civilek.

Az ENSZ statisztikája szerint 2010 első tíz hónapjában 6215 polgári áldozatot szedett az erőszak, 20 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A világszervezet adataiból az derül ki, hogy az afgán kormányerők és a külföldi csapatok a halálesetek 12 százalékáért voltak felelősek, ami 18 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ennek dacára nagyon sok afgán a külföldieket okolja a civilek haláláért, mondván, hogy a lázadók nem támadnának, ha nem lennének külföldi erők az országban.

Egy afgán nem kormányzati szervezet, az Afghan Rights Monitor viszont azt állította, hogy tavaly 2400 polgári személy vesztette életét erőszakos cselekményekben. Az áldozatok kétharmadával tálibok által elkövetett pokolgépes merényletek vagy támadások végeztek, 21 százalékuk pedig a szövetséges erők műveleteiben vesztette életét.

Bár az amerikai és a NATO-parancsnokok megszigorították a légicsapások alkalmazásának szabályait, most is előfordul időnként, hogy tévedésből ártatlan civileket ölnek meg lázadók helyett. Az utóbbi két hét alatt a szövetséges erők kelet-afganisztáni műveletei során legalább négy esetben összesen több mint 80 civil halt meg. Öt nappal ezelőtt kilenc rőzseszedő afgán fiút lőttek le tévedésből amerikai helikopterekről, és emiatt személyesen Barack Obama amerikai elnök kért bocsánatot.

Kabulban vasárnap több százan tüntettek és ítélték el a NATO-erők polgári áldozatokkal járó akcióit. “Halál Amerikára, Halál a megszállókra!”, “Nem akarunk megszálló katonákat!”, “Vesszen Karzai elnök kormánya!” – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat skandáltak a tüntetők, köztük nők is, akik a megölt fiúk fényképeit emelték magasba.

Hamid Karzai afgán elnök ismét bírálta a polgári áldozatokat követelő műveleteket, és felszólította a NATO-t, hogy vessen véget ezeknek a “gyilkosságoknak, amelyek a tálibok karjaiba taszítják a lakosságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik