Nagyvilág

Nem segített az ír IMF-csomag?

A jövendő ír kormány szerint az Írországnak nyújtott EU-IMF hitelcsomag nem állította vissza a bizalmat a gazdaságban, és egyre nő annak veszélye, hogy az adósságteher kezelhetetlenné válik.

A választásokon győztes jobbközép Fine Gael és a második helyen befutó balközép Munkáspárt vasárnap úgy nyilatkozott, hogy ragaszkodni fognak a csomagban lefektetett költségvetési célokhoz, ugyanakkor megismételték: kormányzati programjukban arra törekszenek, hogy kialkudják a hitelkamatok csökkentését. Az ír szavazók a február 25-i parlamenti választásokon mondtak ítéletet a megszorító intézkedések miatt rendkívül népszerűtlenné vált korábbi kormánypártról, a Fianna Fáilról, amely 14 évig volt hatalmon Írországban.

Írország tavaly novemberben fogadta el az EU és az IMF 85 milliárd eurós mentőcsomagját, illetve az azzal járó feltételeket.
A mentőcsomag egyik feltétele az, hogy a szigetország a tavalyi becsült 12 százalékról – egyszeri bankmentő tételekkel számolva 32 százalékról – jelentős mértékben csökkenti államháztartási hiányát.

A korábbi ír kormány 2011-re 9,4 százalékos államháztartási hiányt tervezett, s ígéretet tett arra, hogy 2014-re GDP-arányosan 3 százalék alá csökkenti ezt a mutatót. Az Európai Bizottság további egy év haladékot adott az exportorientált országnak, hogy teljesítse az eurózóna tagállamaira vonatkozó kritériumot, a kormánykoalícióban részt vevő ír Munkáspárt azonban 2016-ig, azaz még egy év haladékot kér az EU-tól az ország költségvetési hiányának a GDP 3 százaléka alá való mérséklésére.

Az Európai Bizottság az idén 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol Írországban, a korábbi ír kormány ennél jóval magasabbat várt. Míg a görögök 5 százalék körüli kamatra kapták meg az EU és az IMF hitelét, Írországnak 5,8 százalékos kamattal kellene visszafizetnie a 85 milliárd eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik