Külföld

Nem csitul a hangulat Egyiptomban

admin
admin

2011. 03. 06. 09:20

Állambiztonsági épületeket ostromoltak meg demokráciakövetelő tüntetők Egyiptomban, bizonyítékokat keresve arra, hogy a belbiztonsági szolgálat megsértette az emberi jogokat.

Több száz tüntetők szombaton Kairó egyik külvárosában, Sejk Zajedben kísérelt meg behatolni az állambiztonság helyi épületébe. A szolgálat alkalmazottai a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg feltartóztatni a tömeget. Végül az országot irányító hadsereg akadályozta meg az épület elfoglalását. Az egyik tüntető közölte, céljuk az volt, hogy megakadályozzák a jogsértésekről tanúskodó bizonyítékok megsemmisítését. A férfi azt állította, látták, amint rendőrök az épületben iratokat égetnek el.

Kairó mellett több más egyiptomi városban is zajlottak hasonló események pénteken és szombaton. A rettegett állambiztonsági szolgálat sorsának rendezése az egyik legvitatottabb kérdés, amelyet az arab ország katonai vezetésének meg kell oldania azután, hogy Hoszni Mubarak elnök csaknem három évtizedes kormányzás után február 11-én – több hetes tüntetéssorozat hatására – távozni kényszerült a hatalomból.

Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki vasárnap az egyiptomi kormányba, újabb jeleként annak, hogy a hatalomból távozni kényszerült Hoszni Mubarak elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait kiszorítják a kabinetből.

A legnépesebb arab államban rossz a közbiztonsági azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket. Eszavi elődjét, Mahmúd Vagdit Mubarak a tömegdemonstrációk január végi kitörése után nevezte ki, de a tüntetők ragaszkodtak távozásához, mondván hogy ő is a régi gárda tagja.

Egyiptomi sajtójelentések szerint Eszavi korábban a kairói és gízai kormányzóságok biztonsági miniszterének első helyettese, majd egy másik kormányzóság vezetője volt, s a lakosság körében népszerű a korrupció visszaszorítására tett erőfeszítései miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.