Nagyvilág

Morricone: a rocknál van sokkal jobb zene is

Ennio Morricone új művével ünneplik Olaszországban a május elsejei munka ünnepét. Az Oscar-díjas zeneszerző a százötven éves olasz egységnek dedikálta zenekari darabját.

Nem pop, klasszikus zene csendül majd fel a római Lateráni Szent János bazilika előtti téren, a szakszervezeti koncert szokásos helyszínén. A díszvendég Morricone lesz, aki ott mutatja be Elegia per l’Italia (Elégia Olaszországnak) című új zeneművét. A darabot a Roma Sinfonietta szimfonikus zenekar adja elő Morricone vezénylésével.

“A Goffredo Mameli írta olasz himnusz ihlette a művemet, melyet enyhe szomorúság ural az Észak-Afrikában zajló tragédia és Itália mai helyzete miatt is”- nyilatkozta Morricone a sajtónak. Azoknak, akik a megszokott május elsejei könnyűzenei koncertet hiányolták, a zeneszerző azt válaszolta: “nem a rock a mai világ zenéje, a rocknál van sokkal jobb zene is.”

A május elsejei koncert idén Olaszország egységesítésének százötvenedik évfordulóját kapta témául. A római színpadon többnyire énekelt olasz dalok hangoznak fel Giuseppe Verdi Nabuccójának részleteitől a Bella Ciao partizándalon át Domenico Modugno Volare című slágeréig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik