Külföld

Hétfőn kezdődik a volt francia elnök pere

admin
admin

2011. 03. 06. 10:03

Jacques Chirac az első volt francia köztársasági elnök, akinek a vádlottak padjára kell ülnie a párizsi büntetőbíróságon, mégpedig illegális pártfinanszírozási ügyek miatt. Elképzelhető azonban, hogy a hétfőn kezdődő pert a védelem alkotmányossági aggályai miatt határozatlan időre elhalasztják.

Az összevont perben vizsgált, két hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza. A 78 éves politikus ellen azonban csak négy évvel ezelőtti leköszönése után indulhatott vizsgálat, addig ugyanis köztársasági elnökként mentelmi jogot élvezett.

A vád szerint a párizsi főpolgármesteri hivatalban 1990 és 1995 között fiktív állásokat hoztak létre a jelenleg kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jogelődje, a Chirac által alapított, és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak részére. A volt elnököt azzal gyanúsítják: összesen 28 esetben engedélyezte, hogy a pártjának dolgozó személyeket az önkormányzati büdzséből fizessék. Közpénzek elsikkasztása és hivatali visszaélés ellene a vád.

A mai napig a legnépszerűbbnek számító francia politikus büntetőpere azonban jelenleg elsősorban a volt államfő egészségi állapota miatt izgatja a közvéleményt. A Chirachoz közelállók nem tagadják, hogy az exelnök visszavonulása óta hirtelen megöregedett és emlékezetkieséssel küzd. Felesége azonban cáfolta, hogy a volt államfő Alzheimer-kórban szenved.
Az egy hónaposra tervezett per első napján, amelyen az eljárás menetéről dönt a bíróság, a volt elnöknek nem kell megjelennie.

A védelem – mint pénteken bejelentette – viszont a két ügy egy perben való vizsgálatára vonatkozóan alkotmányossági problémákat kíván felvetni. Ha ezt indokoltnak tartja a bíróság, akkor a kérdés megvizsgálását a semmítőszék elé küldheti, amelynek három napja lesz arról dönteni, hogy kikéri-e az alkotmánytanács állásfoglalását. Vagyis elképzelhető, hogy eljárási problémák miatt a pert hétfőn határozatlan időre elhalaszthatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.