Nagyvilág

Hazaértek a menekítést szervező magyarok

Hazaérkezett Máltáról vasárnap este az a háromfős magyar polgári védelmi szakértői csoport, amely a Líbiában rekedt külföldi állampolgárok kimenekítésének megszervezésében segédkezett.

Jackovics Péter, a csoport vezetője Ferihegyen a gép landolása után sajtótájékoztatón elmondta: a máltai műveletirányító központban kilenc ország 13 szakemberével dolgoztak együtt. Az ott töltött négy napban az volt a fő feladatuk, hogy az unióba irányuló légi és tengeri szállítást koordinálják. Felkészültek arra is, hogy ha esetleg még kint lévő magyar állampolgárok haza akarnak jutni, akkor az ő szállításukat is megszervezzék.

Elmondása szerint jelenleg 25 EU-tagország 1140 állampolgára van Líbiában, de közülük már csak 47-en akarnak hazajutni, ezért a központ úgy döntött, nem működik tovább, és minden EU-tagállam Tunéziába telepíti át szakembereit. Onnan koordinálják majd a humanitárius feladatokat is, amelyekben magyar szakemberek akkor fognak részt venni, ha erre a kormánytól felhatalmazást kapnak. “Mi készen állunk” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy jelenleg az EU szakemberei felmérést végeznek Líbiában, utána kezdődhet meg a humanitárius segélyezés, amely több hónapig vagy akár évekig is elhúzódhat.
Újabb koordinációs feladatokat akkor fognak végrehajtani, ha a brüsszeli monitoringközpont úgy látja, szükség van erre. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarország az unió soros elnökségével párhuzamosan a polgári védelmi szervezet elnöklését is ellátja, ennek keretében utazott ki a három magyar szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik