Nagyvilág

Öldöklésbe kezdtek a kadhafisták

A Moammer Kadhafi líbiai vezető hívei felrobbantottak egy fegyverraktárat a kelet-líbiai Bengázi egyik elővárosában - közölte az ország második legnagyobb városát ellenőrző felkelők egyik szóvivője. Erre azután került sor hajnalban, hogy légicsapást mértek pénteken egy, az ellenzékiek ellenőrzése alatt álló katonai támaszpontra a kelet-líbiai Adzsdábíjában és tüntetőket öltek az-Závija városában.

Péntek reggel tízezer fegyveres felkelő – köztük 4-5000 hivatásos katona – állt szemben a Kadhafi líbiai vezető uralmát védő erőkkel.

Öldököltek pénteken

Ellenőrzőpontokat létesítettek a főváros, Tripoli környékén, míg a hatóságok megakadályozták, hogy a külföldi újságírók elhagyják szállodájukat és lekapcsolták az internetet. Később könnygázzal oszlatták a tüntetők tömegét Tripoliban, de a nyugat-líbiai az-Závija városában összecsaptak velük. A harv során legalább 13 ember halt meg. Az al-Dzsazíra katari hírtv egy szemtanúra hivatkozva pedig azt közölte, hogy az összetűzés legalább ötven halálos és háromszáz sebesült áldozatot követelt.

Öldöklésbe kezdtek a kadhafisták 1

Elfoglaltak egy várost

Ezzel egyidőben a demonstrálók elfoglalták Kadhafi híveinek fővárostól nyugatra fekvő, eddig ellenzéki kézen lévő az-Závija városát. Ezért a kormányerők megölték a helyi lázadók vezetőjét, Huszein Darbukot és helyettesét, valamint lefoglaltak 31 harckocsit, 19 csapatszállító járművet, 45 légvédelmi géppuskát és más fegyvereket.

Öldöklésbe kezdtek a kadhafisták 1


Fegyverraktárért harcoltak

Szombat hajnalban Kadhafihoz hű kommandósok megtámadták az egyik legnagyobb fegyverraktárat Radzsma településen: öngyilkos merényleteket követtek el. Kórházi források szerint az egymást követő robbanásokban legalább 9, az al-Dzsazíra jelentése szerint 17, Marosi Antal, az MTI Hírcentrum Bengáziban tartózkodó tudósítója szerint pedig 20 ember veszette életét. “A detonáció erejére jellemző, hogy néhány kilométeres távolságban ablakok törtek be, és még 30 kilométerre is megremegtek a házfalak” – írta Marosi Antal. A sérülteket fogadó al-Dzsalaa kórház egyik vezetője szerint a lázadók fegyvert próbáltak szerezni a raktárból.

Öldöklésbe kezdtek a kadhafisták 1

Olajkikötőt szereztek a lázadók

Ezután a felkelők kiszorították a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötőből Moammer Kadhafi elnök katonáit, és kitűzték a város felett saját lobogójukat. Kadhafi katonái azután hagyták el a várost, hogy ellentámadásba lendültek az újonnan létrehozott katonai tanács fegyveresei. A rendszerellenes erők sikeréhez az időjárási viszonyok is hozzájárultak: viharos szél tombolt a település környékén, és rosszak voltak a látási viszonyok, ezért a líbiai hadsereg nem tudta bevetni a felkelők ellen harci helikoptereit és vadászgépeit.

Lőnek a lakosságra Líbiában

Szombat délelőtt a kadhafisták páncélos egységei áttörték az ellenzékiek által elfoglalt az-Závija város védvonalát, de heves ellenállásba ütköztek. Arab műholdas televíziók beszámolói szerint a harckocsik lakóépületeket lőttek.

Az al-Arabíja arab hírtévének egy szemtanú elmondta, hogy a roham olyan heves, hogy ehhez hasonló még Irakban sem tapasztaltak és sokan meghaltak. Szerinte ez a támadás kimeríti a népirtás fogalmát. Emellett a helyi mecsetek dzsihádra, szent háborúra szólítottak a behatolók ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik