Nagyvilág

Kadhafi légicsapást mért ellenségeire

Kadhafihoz hű erők légicsapást mértek pénteken az ellenzéki erők ellenőrzése alatt álló egyik katonai támaszpontra a kelet-líbiai Adzsdábíjában - közölték a felkelőkhöz közel álló források.

Ötven halott

Legalább 13 ember halt meg a nyugat-líbiai az-Závija városában a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a Kadhafi távozását követelő lázadók összecsapásában pénteken – jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. A dubaji székhelyű csatorna egy orvosra hivatkozva közölte értesülését.

Az al-Dzsazíra katari hírtv egy szemtanúra hivatkozva pedig azt közölte, hogy az összetűzés legalább ötven halálos és háromszáz sebesült áldozatot követelt. A tévé szerint meghalt Haszan Varbok is, akit a csatorna a helyi lázadók vezetőjeként azonosított.

Elfoglalták az-Záviját, meghalt az ellenzék vezére

Elfoglalták a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők a fővárostól nyugatra fekvő, eddig ellenzéki kézen lévő az-Závija városát – jelentette pénteken a líbiai állami televízió.

A tévé egyes csatornája szerint a kormányerők megölték a helyi lázadók – a tv fogalmazása szerint a “város terrorista csoportja” – vezetőjét, Huszein Darbukot és helyettesét, valamint lefoglaltak 31 harckocsit, 19 csapatszállító járművet, 45 légvédelmi géppuskát és más fegyvereket.

A tévé kettes csatornája szerint a kormányerők a város nagyobbik része felett vették át az ellenőrzést.

Legalább négy ember meghalt a stratégiai fontosságú, kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötő közelében a rendszerpárti és a lázadó erők összecsapásában – közölte egy felkelő a helyszínen az AFP francia hírügynökséggel.

Meghalt a helyi lázadók vezetője is. Juszef Sagan szóvivő a brit hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy katonai parancsnokuk elesett Harsában, az-Závija elővárosában, s a helyére új vezetőt neveztek ki.

A szóvivő szerint a Kadhafi távozását követelő lázadók továbbra is ellenőrzik a város főterét, a kormányerők 4-5 kilométerre vannak tőlük.

Két helyi lakos arról számolt be, hogy legalább harminc civil vesztette életét a pénteki harcokban. Závija a fővároshoz legközelebb fekvő olyan település, amely eddig az ellenzék kezén volt.

Könnygázt vetettek be

Előzőleg, péntek délután arról szóltak a hírek, hogy könnygázt vetettek be a Moammer Kadhafi líbiai vezető lemondását követelő tüntetők ellen a kormányt támogató erők Tripoliban.

Kadhafi légicsapást mért ellenségeire 1

A biztonsági erők pénteken délután legalább öt könnygázgránátot lőttek ki a Tadzsúra negyedben felvonuló másfél ezer tüntető ellen. A tömeg rövid időre szétszóródott, de utána folytatta a tiltakozó menetet – jelentette a helyszínről az AP amerikai hírügynökség tudósítója. A Reuters brit hírügynökség tudósítója lövéseket is hallott.

Egy ellenőrző ponton tizennégy Toyota sportautó haladt át a tüntetők irányában, a gépjárművekben katonai egyenruhát és a fejükön zöld kendőt viselő emberek ültek. Egy szemtanú szerint a tripoli Zöld tér közelében összeverekedtek Kadhafi hívei és ellenfelei.

Kadhafi légicsapást mért ellenségeire 1

Kikapcsolták az internetet

A kormány fegyveresei pénteken ellenőrzőpontokat létesítettek a főváros, Tripoli környékén a tervezett kormányellenes tüntetések előtt. A hatóságok egyben megakadályozták, hogy a külföldi újságírók elhagyják szállodájukat és tudósítsanak az ellenzéki megmozdulásokról. Az internetszolgáltatásokat, amelyek a felkelés ideje alatt szórványosan működtek, most teljesen lekapcsolták Tripoliban és a felkelők fellegvárában, a keleti Bengáziban.

Tízezer fegyveres Kadhafi ellen

Körülbelül tízezer fegyveres felkelő – köztük 4-5000 hivatásos katona – áll szemben jelenleg a Kadhafi líbiai vezető uralmát védő erőkkel – nyilatkozott Al Ghaoui Hesnának, az MTI Hírcentrum tudósítójának az újonnan létrehozott katonai tanács szóvivője pénteken délelőtt Bengáziban.

Abdalláh Mehdi kifejtette: folyamatosan képzik a felkeléshez csatlakozó civileket a fegyverek használatára, amit megkönnyít, hogy Líbiában a férfiak nagy része ért a kézifegyverek kezeléséhez. Arra a kérdésre, miért adnak fegyvert 15-16 éves gyerekek kezébe, azt felelte, hogy a lakosok nagyon elszántak. Sokan meg akarják bosszulni szeretteik halálát, s a helyiek nagy része bármit megtenne, hogy megdöntse Kadhafi hatalmát. Szerinte ezért nagyon nehéz bárkit is visszatartani.

A szóvivő szerint valóban rengeteg fegyvert kiosztottak, de amennyire a körülmények engedik, próbálják uralni a helyzetet. A fegyveres egységeket a katonai tanács irányítja. A szóvivő azt mondta, számítanak a nyugati hatalmak segítségére, hogy mielőbb légicsapást mérjenek Kadhafi bázisára és a kormányerőkkel együtt harcoló zsoldosok állásaira.

Kadhafi légicsapást mért ellenségeire 1


Védik az olajat

A Hírcentrum értesülései szerint a Kadhafihoz hű erők a nap folyamán újabb, még intenzívebb támadásokra készülnek Bregánál, és folytatják a város bombázását is. Az elmúlt napokban egyértelművé vált: a kormányerők nagyon vigyáznak arra, hogy az olajlétesítményeket semmilyen kár ne érje. A Kadhafi-féle vezetésnek feltehetően az a célja, hogy mihamarabb visszacsábítsa az olajvállalatokat. Úgy tudni, a válság után indiai, kínai és orosz vállalatokra számítanak a távozó európai és amerikai cégek helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik