Nagyvilág

Egységesül az európai égbolt

Nyilatkozat elfogadásával zárult a soros magyar EU-elnökség programjában megrendezett Egységes Európai Égbolt kétnapos, magas szintű légügyi konferencia pénteken - közölte Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, az uniós közlekedési tanács soros elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Völner Pál elmondta, hogy a dokumentum tételesen rögzíti azokat az érdemi és célravezető intézkedéseket, amelyekkel segíteni lehet a közös törekvés, az egységes európai égbolt kialakítását. A nyilatkozat következtetéseit a március 31-ei brüsszeli közlekedési tanácsülésen ismertetik.

A sajtótájékoztatón Kazatsay Zoltán, az Európai Bizottság közlekedési főigazgatóságának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy a kétnapos budapesti tanácskozáson a légügyi szakma képviselői egyértelműen támogatták az egységes európai légtér kialakítására irányuló törekvést.

Kazatsay Zoltán aláhúzta: a gyakorlati tapasztalatokból érkezett észrevételeket fel fogják használni a bizottsági munka során. Rámutatott, hogy mivel a légteret nem lehet elvágni a határoknál, ezért a szomszédos országok részvétele az egységes légtér kialakításában meghatározó fontosságú.

Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: bíznak benne, hogy a lengyel elnökség is továbbviszi az egységes európai légtér kialakításának ügyét. Úgy vélekedett, a budapesti konferencia mérföldkő volt a kontinens légi navigációjának történetében. A célkitűzések és a szabályozási keretek meghatározásának folyamata lezárult, és a végrehajtás szakaszába került az egységes európai légtér megteremtése – hangsúlyozta.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a Budapest Nyilatkozat kimondja, hogy a tagállamok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a funkcionális légtérblokkok kialakítása 2012 december 4-éig megtörténjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik