Nagyvilág

Rendőrségi figyelmeztetés a külföldi újságíróknak Kínában

A kínai rendőrség behívott több külföldi újságírót, és felszólította őket, hogy tartsák magukat távol azoktól a helyszínektől, ahol ismeretlenek “jázminos sétákat” hirdettek.

A jázminos jelző a tunéziai forradalomra utal.

A berendelt újságírókkal külön-külön közölte egy rendőrtiszt, hogy tevékenységükkel megzavarták a “társadalmi rendet”, az emberek mindennapi életét. Az MTI-nek az egyik érintett ázsiai tudósító elmondta: tolmácson keresztül tudatták vele, hogy újságírói igazolványának – vagyis működési engedélyének – bevonásával járhat, ha még egyszer engedély nélkül végez újságírói munkát olyan helyen, ahol ezt csak engedéllyel tehetné. A szóban forgó tudósító hozzátette: kérdést nem tettek föl neki, és a vele való beszélgetést videóra rögzítették.

A kínai hatóságok szokatlanul szigorú fellépésének előzménye, hogy az elmúlt héten több mint egy tucatnyi újságíró jelent meg a pekingi belváros legforgalmasabb sétálóutcáján, a Vangfucsingon (Wangfujing), ahová a demonstrációt meghirdették. Rendőrök azonban több újságírót, operatőrt észrevettek a tömegben, odamentek hozzájuk, és felhívták a figyelmüket arra, hogy nem készíthetnek sem interjút, sem videofelvételt.

Későbbi hírügynökségi jelentések arról szóltak, hogy több riportert akadályoztak a munkájában, valamint hogy volt olyan videós, aki ismeretlen okból a földre került, mások pedig lökdösődésről, bántalmazásukról számoltak be. Az újságírókat ért atrocitások miatt tiltakozó közleményt adott ki az Európai Unió pekingi delegációja és az Egyesült Államok nagykövete.

Pekingben a 2008. évi tibeti zavargásokat követő időszak óta most először ismét kiélezetté vált a viszony a külföldi riporterek és a kínai hatóságok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik