Nagyvilág

Győri Enikő a líbiai határhoz megy

Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára és Krisztalina Georgieva nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai uniós biztos közösen látogat meg egy menekülttábort a líbiai határ tunéziai oldalán csütörtökön.

Győri Enikő és Krisztalina Georgieva tárgyalásokat folytat a tunéziai átmeneti kormány képviselőivel, majd ellátogatnak egy tunéziai táborba, ahol felmérik a menekültek helyzetét és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit.
Győri Enikőt elkíséri az útra Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója.

A magyar külügyi közlemény emlékeztet, hogy a líbiai-tunéziai határt eddig több mint 77 ezer menekült lépte át, legtöbbjük egyiptomi vendégmunkás. Folyamatos hazajuttatásukról Egyiptom igyekszik gondoskodni, ennek ellenére komoly humanitárius válság alakult ki az átkelőhely környékén, ahol tömegével várakoznak bebocsátásra a Líbiát elhagyni akarók, élelem, ivóvíz és alapvető higiénés feltételek nélkül. A tunéziai határvédelmi szervek folyamatosan fogadják az érkezőket, elhelyezésük azonban súlyos problémákat okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik