Külföld

Chávez közvetíthet Kadhafi ügyében

admin
admin

2011. 03. 03. 08:30

Moammer Kadhafi líbiai vezető és az Arab Liga is elfogadta azt a béketervet, amelyet Hugo Chávez venezuelai elnök terjesztett elő az észak-afrikai országban keletkezett válság megoldására - közölte az al-Dzsazíra arab hírtévé. A liga főtitkára cáfolta, hogy a szervezet már elfogadta volna a tervet.

A venezuelai kormány szóvivője korábban közölte: Chávez elnök már tárgyalt Kadhafival arról a javaslatáról, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében. Andres Izarra a Twitter közösségi portálon tájékoztatta szerdán a nyilvánosságot arról, hogy Chávez és Kadhafi kapcsolatba lépett egymással. Izarra üzenetéből semmilyen részlet nem derült ki.

Az al-Dzsazíra kormányzati forrásokat idézve jelentette, hogy a venezuelai külügyminiszter tárgyalt Amr Múszával, az Arab Liga elnökével, és ő egyetértett a tervvel. Maga Musza a tévé értesülésével kapcsolatban úgy nyilatkozott később a Reutersnak, hogy Chávez tervét egyelőre nem fogadták el, csak megfontolás tárgyává tették.

Korábban Músza azt a véleményét hangoztatta Líbiával kapcsolatban, hogy az Arab Liga repüléstilalmi övezetet alakíthat ki Líbiában, hogy véget vessenek a vérfürdőnek.
Chávez helyi idő szerint hétfőn tett javaslatot nemzetközi közvetítésre a líbiai válság békés rendezése érdekében.

“Remélem, hogy meg tudunk alakítani egy bizottságot, amely Líbiába megy, hogy tárgyaljon a kormánnyal és az ellenzéki vezetőkkel”. Hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek nem katonai megoldást kellene találnia válságra. Chávez egyben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a Líbiában kialakult helyzet eltúlzásával igyekszik igazolni egy megszállást. A venezuelai és a líbiai elnök régóta baráti viszonyt ápol egymással.

Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.