Nagyvilág

Bővült a vádirat a Wikileaks-ügyben

Huszonkét vádponttal bővítette az amerikai hadsereg annak a közkatonának a vádiratát, akit azzal gyanúsítanak, hogy több százezer bizalmas diplomáciai jelentést adott át a Wikileaks internetes portálnak - közölte szerdán a Pentagon.

A védelmi minisztérium hét hónapos nyomozás után bővítette Bradley Manning közlegény vádlistáját. Egyebek mellett már “az ellenségnek való segítségnyújtással” is vádolják, ami főbenjáró bűnnek számít az amerikai hadjogban. Az amerikai hadsereg ügyészei arról tájékoztatták Manning ügyvédeit, hogy nem kívánnak halálbüntetést kérni a vádlottra. Mindenesetre elmarasztaló ítélet esetén a 23 éves katona élete hátralevő részét börtönben fogja tölteni. Az újabb vádpontok között szerepel a tiltott iratmásolás, a titkos információk birtoklása és közzététele, illetve a csalás bűntette is.

Manninget eddig két korábbi kiszivárogtatással összefüggésben vádolták, egyebek mellett azzal, hogy letöltött a hadsereg számítógépéről egy négy évvel ezelőtt bagdadi helikopteres támadásról készült titkosított videofelvételt. Az incidensben tíz civil vesztette életét.

Manning az amerikai hadsereg egyik Irakban állomásozó hírszerzési egységéhez volt beosztva. Jóllehet közkatona volt, engedélyezték neki, hogy rendszeresen hozzáférjen két biztonsági informatikai hálózathoz, amelyet az amerikai katonák és diplomaták használnak szerte a világban. Feltételezések szerint a katona letöltötte róla az amerikai külügyminisztérium és az amerikai követségek mintegy 260 ezer jelentését, és elküldte a dokumentumokat a Wikileaks oknyomozó internetes oldalnak, amely az iratok egy részét már közzétette több tekintélyes lap közreműködésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik