Nagyvilág

Clinton a Lockerbie-merénylettel hozza össze Kadhafit

Az amerikai kormányzat kivizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető személyesen adott utasítást a Lockerbie-merénylet elkövetésére - közölte kedden Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Azzal összefüggésben mondta ezt kongresszusi képviselőknek, hogy a nemrégiben lemondott líbiai igazságügyi miniszter, Musztafa Abdel-Dzsalíl azt állította: Kadhafi személyesen adott utasítást a skóciai Lockerbie felett történt repülőgép-robbantás végrehajtására.

Hillary Clinton kedden kézhez kapta a merényletben meghalt két áldozat családtagjainak levelét, amelyben arra kérik Barack Obama amerikai elnököt, hogy a hatóságok folytassák a nyomozást a robbantással kapcsolatosan. A külügyminiszter közölte, hogy ez ügyben “gyorsan kell cselekedni”, s ezért felveszi a kapcsolatot a Szövetségi Nyomozó Iroda vezetőjével, illetve a főügyésszel.

Az azóta megszűnt amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. A repülőgép lángoló roncsai a skóciai Lockerbie-re zuhantak; az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok annak idején Líbiát tette felelőssé a merényletért, és Tripoli kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. Az ügy egyetlen elítéltje Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahi líbiai titkosszolgálati ügynök volt, akit 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de két éve elengedték skóciai börtönéből rákbetegségére hivatkozva. A líbiai férfit odahaza nemzeti hősként ünnepelték, s azóta is háborítatlanul él családja körében. A “méltányossági megfontolásokkal” indokolt szabadon bocsátás komoly brit belpolitikai és nemzetközi súrlódásokhoz vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik