Nagyvilág

Mire képes a szaúdi kőolaj?

A Közel-Keletet megbolygató felkeléshullám nyomán az olajárak az elmúlt hetekben drasztikusan megugrottak, és több alkalommal 100 dollár/hordó fölé kúsztak. Az árakat tekintve azonban az OPEC-en belül is eltérnek az álláspontok és félő, hogy ha Szaúd-Arábia és az Öböl menti államok felhagynak eddigi politikájukkal, és felsorakoznak Venezuela, Irán, illetve Líbia mögé, akkor további jelentős növekedésnek lehetünk majd tanúi.

Az iráni energiaügyi miniszter, Maszúd Mirkázemi már január folyamán bejelentette, hogy állama támogatja a Líbia és Venezuela által képviselt álláspontot, miszerint az OPEC-nek nem szükséges növelnie kitermelését, amíg az olajárak a jelenlegi szinten állnak – sőt azt is hozzátette, hogy még egy 120 dollár/hordós árat is elfogadhatónak tartanának.

Az OPEC soros elnökségét ellátó Irán továbbá azt is hangsúlyozta, hogy ezzel többségi véleményt képvisel az OPEC tagállamai között, hiszen ez idáig egyik tagállam sem nyújtott be igényt egy rendkívüli ülés összehívására. A soron következő OPEC-csúcs ugyanis csak júniusban esedékes, és ezek alapján leghamarabb nyáron kerülhet sor olyan kérdések megvitatására, mint a kitermelés kollektív növelése, mellyel jelentősen mérsékelni lehetne az olajárakat. (Az olajárak kapcsán az is megjegyzendő, hogy ez a 100 dollár körüli ár nem jelent abszolút csúcsot, a rekordot ugyanis a 2008 folyamán 147 dollár/hordóra emelkedő árak jelentették.)

Az olajárak ideális szintjét illetően, az olajkartell „héjáival” szemben Szaúd-Arábia – a szervezet olajóriása, mind a kitermelés, mind pedig a tartalékok tekintetében – illetve az Öböl-menti államok merőben más álláspontot képviselnek. Véleményük szerint ugyanis egy 70-80 dollár körüli ár az, ami a legmegfelelőbb a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt.

A szaúdi energiaügyi miniszter, Ali al-Naími még hetekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy ha az árak meghaladják a 100 dollárt, akkor mindenképp szükségesnek tartja egy rendkívüli ülés összehívását. Ez azonban ez idáig nem történt meg, habár február 22-én kuvaiti források szintén úgy nyilatkoztak, hogy a „mérsékelt” OPEC-tagok egy ilyen ülés összehívására készülnek.

Az olajárak alacsonyan tartását illetően, Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok elsősorban arra hivatkozik, hogy egy 70-80 dollár körüli ár teljesen ideális arra, hogy a termelők új beruházásokat végezzenek és fejlesszék infrastruktúrájukat, míg a fogyasztói oldalon ez az ár ideális a gazdasági világválságból éppen kilábaló gazdaságok feltámasztásához.

A cikk folytatásáért kattintson IDE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik