Nagyvilág

Megrohamozták a líbiai bankokat

Kígyózó sorok állnak a líbiai fővárosban a bankok előtt, miután Moammer Kadhafi líbiai vezető "hangulatjavító intézkedésként" bejelentette, hogy alanyi jogon mindenki 500 dinárt vehet föl a pénzintézetekből - jelentette kedden az MTI Hírcentrumának stábja a kelet-líbiai Bengáziból.

Hírek szerint Tripoliban sorban állás van a kenyérboltok előtt is. Bár a készletek fogyóban vannak, egyelőre nincs akut élelmiszerhiány.

Kimerülőben vannak viszont a gázpalack-készletek, a napokban szinte már lehetetlen volt ezeket beszerezni. Valószínűleg a lakosok azért vásárolták föl a készleteket, mert az összecsapások miatt attól tartanak, hogy gázhiány lesz az országban, és akadozhat az áramellátás is.

Fővárosi lakosok elmondták, Tripoliban viszonylag nyugalomban telnek a nappalok. Az utcák jórészt kihaltak, de egyre több csomópontban, kereszteződésben jelennek meg fegyveres civilek – kormánypárti fiatalok -, akik leállítanak minden arra járó autót, ellenőrzik az okmányokat, és átkutatják a kocsit fegyvereket keresve.

A helyiek ebből arra következtetnek, igaz lehet az a hír, miszerint Kadhafi emberei megnyitották a fegyverraktárakat az őket támogató civilek előtt – jelentette Líbiából Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrumának tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik