Nagyvilág

Lemondott a német védelmi miniszter

Benyújtotta lemondását Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter.

Ezt maga a politikus jelentette be kedd délelőtt a berlini védelmi minisztériumban váratlanul összehívott sajtótájékoztatón. Közölte, hogy döntéséről tájékoztatta Angela Merkel kancellárt.
A bajor uniópárt (CSU) 39 éves politikusát – a német kormány legnépszerűbb tagját – az utóbbi időben saját pártjából és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről is egyre több bírálat érte a február közepén kirobbant plágiumügy miatt.

Mint azt az illetékes bizottság megállapította, a miniszter a bayreuthi egyetem jogi karán beadott doktori disszertációjában az idegen forrásmunkákból átemelt részeket nem tüntette fel lábjegyzetben, illetve a forrásművek jegyzékében.

Jogászprofesszorok és lelkes önkéntesek több mint száz olyan részt találtak a 2007-ben benyújtott, 475 oldalas dolgozatban, amely forrásmegjelölés nélkül idézett szó szerint vagy kevés változtatással más tudományos munkákból.

Az ellenzéki Zöldek Guttenberg bejelentése után azonnal támadták Angela Merkelt. Az ellenzéki párt szerint a kancellár “az utolsó pillanatig azt hitte, át tud lavírozni ezen a kínos ügyön”.

Megfigyelők szerint Merkel azért igyekezett elodázni a miniszter távozását, mert attól tartott, hogy a népszerű politikus menesztése árthat a konzervatív uniópártok népszerűségének, miközben három németországi tartományban is választásokat tartanak ebben a hónapban.

Ezek közül a március 27-i baden-württembergi ígérkezik az egyik legérdekesebbnek, miután felmérések szerint igencsak kérdéses, hogy az ott csaknem hat évtizede kormányzó konzervatív CDU-nak sikerül-e megtartania hatalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik