Nagyvilág

Káosz a tunéziai-líbiai határon – Képgaléria!

Kaotikus helyzet alakult ki keddre a tunéziai-líbiai határon, ahol a tunéziai határőrök csak a levegőbe lőve tudták megfékezni a Líbiából menekülőket.

A határőrök igyekeztek először a harmadik országbelieket átengedni a határon, de a beléptetés nem tudott lépést tartani a határátlépésre várakozók rohamos gyarapodásával. A tunéziai katonák a senki földjét kettévágó betonfalhoz szorították a tömeget, s időnként kisebb csoportokat engedtek át a tunéziai oldalra. Miután többen átdobálták csomagjaikat a falon, s megpróbáltak átmászni rajta, a határőrök előbb bottal ütötték őket, majd a levegőbe lőttek. Rász Dzsdirnél mintegy hetvenezer ember ment át Líbiából Tunéziába az utóbbi két hétben, és pár napja már naponta tizenötezren kelnek át.
Menekültek ezrei a líbiai határon - Fotó: MTI - Galéria!

Menekültek ezrei a líbiai határon – Fotó: MTI – Galéria!

A határ tunéziai oldalán is kaotikus események zajlottak. Több ezer Líbiából menekült egyiptomi a kormányát szidta, mert nem menekíti ki őket. A határon rekedt menekültek közül soknak nincs pénze arra, hogy hazajusson. Vannak, akik napok óta a szabad ég alatt töltik a hideg és nyirkos éjszakákat.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága megnövelte a határátkelőhöz közeli sátortáborát, amely jelenleg tízezer embert tud befogadni, s arra készül, hogy duplájára növeli ezt a kapacitást. A főbiztosság egyik vezető munkatársa, Hovig Etjemezjan szerint egyre nagyobb a feszültség. Az ivóvíz biztosítása és a higiénia fenntartása okozza a legnagyobb gondot – nyilatkozta. Mohamed Esszusszi, a tunéziai hadsereg ezredese azt mondta, hogy katonái képesek megbirkózni a menekültáradattal, de hozzáfűzte, hogy a külföldi kormányoknak többet kellene tenniük állampolgáraik hazaszállításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik