Nagyvilág

Izraeli nem az újabb telepépítésekre

Nem engedélyezne újabb építkezéseket Ciszjordániában, a folyamatban lévőket kell folytatni - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.

A miniszterelnök a Likud parlamenti képviselői előtt hangoztatta: a jelenlegi nagyon nehéz nemzetközi helyzetben a zsidó telepeseknek nem újabb építési engedélyek megszerzésén, hanem a folyamatban lévő építkezések befejezésén kell gondolkozniuk.

A kormányfő e kijelentésével ciszjordániai zsidó telepeseknek azokra a panaszaira reagált, hogy már minden építési engedélyt felhasználtak, és újabbakra van szükségük. Az elmúlt hetekben több, fontos tárcát vezető miniszter szorgalmazott új építkezéseket.

A “nagyon nehéz nemzetközi helyzetet” illetően Netanjahu megjegyezte: kemény erőfeszítésekkel sikerült csak elérni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy az Egyesült Államok megvétózza az izraeli telepbővítéseket bíráló palesztin tervezetet.

Dani Dajan, a nagy ciszjordániai zsidó telepesszövetségnek, a Júdea-Szamariai Telepek Tanácsának (Jesa) az elnöke szerint “olyan időben, amikor Izraelnek határozottságot kellene mutatnia a palesztin zsarolással szemben, amikor a palesztinok továbbra sem hajlandók visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha Izrael nem enged követeléseiknek, a miniszterelnök közvetlenül a kezükre játszik az ilyen nyilatkozatokkal”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kikosarazták az izraeli miniszterelnököt (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik