Nagyvilág

Egyelőre nem támadja Kadhafit Amerika

Az Egyesült Államok Líbiával kapcsolatban minden lehetőséget megvizsgál, de katonai fellépésről egyelőre nem született NATO-döntés, annak ellenére sem, hogy Washington ki akarja kényszeríteni Moammer Kadhafi líbiai vezető lemondását - jelentette ki kedden a Pentagonban Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke.

“A NATO-n belül nincs konszenzus a fegyveres erő alkalmazásáról” – közölte Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

A két amerikai védelmi vezető szerint egy Líbia feletti repüléstilalmi övezet létrehozása “rendkívül” bonyolult feladat lenne. James Mattis tábornok, a közép-keleti amerikai erők parancsnoka a nap folyamán korábban, egy kongresszusi bizottság előtt kijelentette, hogy az övezet létrehozásához meg kellene semmisíteni a líbiai légvédelmet.

Gates elmondta, hogy két hajót – az egyikük a Kearsarge kétéltű deszanthajó – vezényeltek a Földközi-tengerre, fedélzetükön több száz tengerészgyalogossal, akik szükség esetén segédkezni tudnak az evakuálásban és a humanitárius segítségnyújtásban. A Kearsarge tengerészgyalogos-állományát 400 fővel erősítik meg, pótolva a közelmúltban Afganisztánba vezényelt erőket. Gates szerint óvatossággal kell mérlegelni minden Líbia elleni katonai akciót, mert azoknak széleskörű hatása lehet mind a térségre, mind pedig az amerikai haderőre nézve, beleértve az afganisztáni vállalkozás sikerét.

Az amerikai védelmi miniszter kijelentette: nincs rá bizonyíték, hogy Iránnak köze lenne a Közel-Keleten kirobbant megmozdulásokat, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Teherán megpróbál majd hasznot húzni a helyzetből. Gates szerint az arab országokban zajló, demokratikus reformokat követelő mind az al-Kaida terrorszervezetet, mind pedig Iránt meggyengítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik