Külföld

Újra Sztálin arcképével akarják díszíteni az orosz buszokat

admin
admin

2011. 02. 28. 17:38

Sztálin arcképével akarnak feldíszíteni buszokat Oroszországban május 9-re, a második világháborúban aratott győzelem napjára, s e célból gyűjtés kezdődött az interneten.

Az Interfax hírügynökség hétfőn közölte, hogy “egy csoport” indított gyűjtést, s a csoport egyik tagjának blogbejegyzésére hivatkozott. A dekorációt mintegy reklámként szándékoznak elhelyezni a buszokon, és a kezdeményezők attól tartanak, hogy Moszkvában ez drága mulatság lesz. Úgy számolnak, hogy a Szentpéterváron, Moszkvában és még néhány városban néhány buszon pár napra elhelyezendő portrékkal és jelszavakkal kapcsolatos költségek fedezésére mintegy százezer rubel – közel 700 ezer forint – szükséges.

Tavaly Szentpéterváron a Nyevszkij proszpekten, a város központi útvonalán járó 187-es járat egyik járművén volt látható a diktátor képe. A szervezők úgymond reklámfelületet béreltek két hétre, és a megkülönböztetett figyelem mellett heves vitákat is kiváltottak. Az akció ellenfelei egyszer össze is mázolták a diktátor képét “viselő” buszt.

Sztálint egyesek a második világháborúban aratott győzelem és az ország iparosítása miatt tisztelik – számos történész szerint alaptalanul -, a legtöbben azonban máig gyűlölik, mert nevéhez fűződnek a harmincas évek politikai megtorlásai, milliók kivégzése, illetve táborokba küldése. A Szovjetunióban szinte nincs család, amely ne vesztett volna el valakit a sztálini terror idején.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.