Nagyvilág

Sarkozy átalakította kormányát

Az arab világ átalakulásával indokolta kormánya átalakítását Nicolas Sarkozy francia államfő vasárnap esti rövid televíziós beszédében, miután a bukott tunéziai rezsimmel kapcsolatokat ápolt külügyminisztere, Michel Alliot-Marie, a délután folyamán benyújtotta lemondását.

Külügyminisztere menesztésével Sarkozy annak a több mint egy hónapja tartó médiabotránynak kívánt véget vetni, amelynek során a francia diplomáciát passzivitással, illetve az arab világ megmozdulásaival szemben kivárással vádolták.

“Kedves Nicolas! Annak ellenére, hogy úgy érzem, semmilyen hibát nem követtem el, úgy döntöttem, lemondok Európa-ügyi és külügyminiszteri funkciómról” – írta a köztársasági elnökhöz intézett levelében Michele Alliot-Marie, aki alig három hónapig irányította a francia diplomáciát. Utóda, Alain Juppé, Bordeaux polgármestere a védelmi tárca éléről kerül a külügyminisztériumi székbe. A 65 éves politikus 1993 és 1995 között már vezette a francia diplomáciát, majd két éven át miniszterelnök volt.

Juppé helyére Gérard Longuet-t, a kormánypárt szenátori csoportjának a vezetőjét nevezte ki a köztársasági elnök. Sarkozy az egyebek mellett a kelet-európai romák elleni fellépése miatt sokat támadott belügyminiszterét, Brice Hortefeux-t is leváltotta. Helyére az elnök egyik fő bizalmasa, Claude Guéant, az elnöki hivatal eddigi vezetője kerül, aki Sarkozy belügyminisztersége idején a tárca kabinetfőnöke volt.

Elemzők szerint Sarkozy a kormányátalakítással elismerte, hogy a francia diplomáciai teljesen irányt tévesztett az elmúlt hónapban. A Le Monde című napilapban múlt héten francia diplomaták egy csoportja amatőrséggel, kapkodással és a médiára való koncentrálással vádolta meg az államfőt, az ellenzék pedig azt hangoztatta, hogy az elhibázott külpolitika miatt Franciaország hangját ma már nem lehet hallani a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik