Nagyvilág

Ostromra készül a líbiai hadsereg

A Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Závija várost birtokló líbiai felkelők arra számítanak, hogy a Moammer Kadhafihoz hű katonák hétfőn megostromolják a települést.

Mintegy kétezer katona veszi körül az-Záviját.

Egy volt rendőr őrnagy, aki átállt a felkelők oldalára kijelentette:”A szabadságért harcolnak, és készek meghalni is érte.” Hozzátette, hogy a kormányerők hamarosan támadást indítanak.

Vasárnap több száz fős tömeg ünnepelt a város egyik központi terén. “Ez a mi forradalmunk!” – kiabálták egy helyszíni tudósító szerint.

A líbiai vezetőhöz hű erők egyik Tripoliból kivezényelt alakulata múlt csütörtökön még ellentámadást hajtott végre a város egyik mecsetjében tábort verő felkelők ellen, s a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.

Tripoliban éheznek

Eközben Tripoliban egyre súlyosbodik az élelmiszerválság, a főváros lakói drasztikus áremelkedésekről számoltak be az Associated Press hírügynökségnek. Egy helybeli elmondása szerint a fővárosban a rizs ára ötszörösére nőtt, a pékségek pedig családonként legfeljebb öt cipó kenyeret adhatnak el.

A szemtanú a hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a főváros lakói alig merészkednek az utcára, ahol a Kadhafihoz hű biztonsági erők járőröznek.

Nemzetközi összefogás Kadhafi ellen

A nemzetközi közösség egyre nagyobb nyomást gyakorol az önmagát Tripoliban elbarikádozó líbiai vezetőre. Franciaország bejelentette, hogy több repülővel humanitárius segélyt küld az ellenzéki tüntetők központjába, Bengáziba, a lázadók megsegítésére. Francois Fillon francia kormányfő szerint a segélyszállítmány egy nagyszabású művelet kezdete, melynek célja Moammer Kadhafi kiszorítása a hatalomból.

A líbiai vezetés elmozdítását célzó intézkedéseket jelentett be német külügyminiszter is, Guido Westerwelle javaslata szerint Németország hatvan napra befagyasztaná az átutalásokat Líbiának, ezzel csökkentve Kadhafi forrásait a külföldi zsoldosok felfogadására.

AJÁNLOTT LINKEK:

Törökország intelme Líbia felé (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik