Nagyvilág

Németh Zsolt: új lendületet kapott a Nabucco

Új lendületet kapott a Nabucco ügye, az Európai Unió a korábbinál határozottabban, egyértelműbben támogatja a gázvezeték megépítését; türkmenisztáni gáz is kerülhet a vezetékbe - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár hétfőn az MTI-nek, miután tárgyalásokat folytatott Budapesten Khalaf Khalafov azeri külügyminiszter-helyettessel.

A diplomata – aki az előző héten kétnapos hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban – elmondta: a megváltozott EU-hozzáállás “új lendületet adhat a megvalósításnak”. Utalt rá, hogy a közelmúltban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Günther Oettinger energiaügyi biztos is járt a kaukázusi országban.

Kifejtette, hogy Azerbajdzsán és Türkmenisztán között előrehaladott tárgyalások folynak az azeri-türkmén összeköttetés megteremtéséről. “Ha ez megvalósulna, akkor a Nabuccóval kapcsolatos összes eddigi fenntartás, aggodalom megoldódna” – mondta. Hozzátette, eddig az volt az alapvető kérdés, lehetséges-e a Kaszpi-tenger túloldaláról gázt beletáplálni a vezetékbe (Türkmenisztánt a tenger alatt kötnék össze Azerbajdzsánnal). Németh Zsolt szerint az is lehetséges, hogy a Nabucco nyugati irányban a tervezettnél messzebb, egészen a német határig nyúlna.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a Nabucco mellett. Az energiadiverzifikáció fontosságát külön kiemeli az az energiaellátási bizonytalanság, amelyet az arab világban történtek okoztak – mutatott rá. Úgy fogalmazott: “Ebben a politikai helyzetben különösen felértékelődik, hogy a Kaszpi-térségből a déli folyosón keresztül energia juthat Európába”.

Németh Zsolt elmondta, azeri tárgyalásain egyebek mellett szó esett arról, hogy a befagyott regionális konfliktusok – így a karabahi viszály – rendezése a nemzetközi közösség kiemelt feladata. Rámutatott, hogy e nélkül nem lehet tartós biztonság a Kaukázusban, illetve a Kaszpi-térségben. Előremutató jelnek nevezte, hogy az azeri és az örmény elnök hamarosan háromoldalú tárgyalásokat folytat az orosz elnök meghívására a Fekete-tenger parti Szocsiban.

A Nabucco az elképzelések szerint a Kaszpi-tenger térségéből Nyugat-Európába szállít majd földgázt. A 3 ezer kilométer hosszú vezeték Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződne; a projekt megvalósítására hat cég, köztük a magyar Mol Nyrt. konzorciumot alapított. A vezeték lefektetése a menetrend szerint 2012-ben kezdődik, és a gázszállítás 2015-ben indulhat meg. A Nabucco 31 milliárd köbméteres kapacitása nagyjából a kétszerese Magyarország éves földgázfogyasztásának.

Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy a napokban hivatalosan megnyílt a már 2009 óta működő magyar nagykövetség az azeri fővárosban, és a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Bakuban rendezett ünnepi koncerttel megkezdődött Azerbajdzsánban a soros magyar EU-elnökségi jelenlét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik