Nagyvilág

A “nagy öregek” mentették meg az Oscart

Az Amerikai Filmakadémia valami frisset és fiatalosat akart kitalálni a 83. díjátadó ceremóniára, ám az ifjú műsorvezető páros gyenge produkcióját messze túlszárnyalta a színpadon megjelenő Billy Crystal vagy Kirk Douglas.

Az első kritikák szerint a show-t levezénylő Anne Hathaway és James Franco nem váltotta be a várakozásokat. A fiatal nézők megnyerésére fordított erőfeszítések alkalmanként kifejezetten fájdalmasnak bizonyultak – fogalmazott a The New York Times. A Boston Herald kritikusa sem kertelt: “Az internet, az alkalmazások és a Facebook nem tesz egy műsort trendivé, vagy fájdalom, szórakoztatóvá”.

Az Entertainment Weekly ugyanakkor mind a 28 éves Hathawayt, mind a 32 éves Francót “bámulatos Oscar házigazdaként” írta le, mulatságosnak, kiegyensúlyozottnak, higgadtnak és okosnak nevezve őket. Az Oscar-gála producerei a választással a fiatal generációt akarták megnyerni a nézettségért küzdő műsornak. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a tavalyi kasszasikerek közül a főleg a kamasz korosztályt vonzó Alkonyat: Napfogyatkozás, valamint a Harry Potter és a halál ereklyéi 1. rész paródiája is bekerült az előre felvett műsorelemek közé.

A legjobb női mellékszereplő díját bejelentő hollywoodi veterán, Kirk Douglas azonban nagyobb sikert aratott, mint az egyes elemzések szerint “infantilisen” viselkedő ifjú titánok. A 94 éves színész gálánsan bókolt Hathawaynek, majd évődve kérdőre vonta: “Hol voltál, amikor még filmeztem?”. Az idős sztár hosszasan csigázta a nézőtér kíváncsiságát a boríték kibontása előtt, és az Oscar-szoborért a színpadra lépő Melissa Leo sem tudta meglepni, amikor azt kérte tőle, hogy csípje meg, mert azt hiszi, álmodik. Készségesen belecsippentett.

A pillanatok alatt meghitt és izgalmas Oscar-légkört teremtő Billy Crystal – akit még mindig sokan visszasírnak az Oscar-show házigazdájaként – a műsor derekán tűnt fel a színen. Az 1953-as első televíziós Oscar-közvetítést elevenítette fel, amelyet Bob Hope vezetett, aki 18 alkalommal volt a gála házigazdája. “Magam nyolcszor vezettem a műsort, de már a második után kidöglöttem” – idézte fel Crystal a régi szép időket.

Fiatalos lendület és a hagyományok előtti tisztelgés; ezt a kettős jelszót tűzték zászlajukra az idei ceremónia producerei. Az előbbi súlytalansága azonban nem volt képes kiegyensúlyozni a műsor tömör és fajsúlyos múltidéző pillanatait – fogalmaztak az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik