Nagyvilág

Így menekítették ki a magyarokat Líbiából – videó!

Szerencsésen és gyorsan zárult a Terrorelhárítási Központ (TEK) menekítő akciója, amelynek során 10 nemzet 96 állampolgárát, köztük 24 magyart hoztak haza Tripoliból. "A 25. órában érkezett a speciálisan összeválogatott műveleti egységünk Líbiába, akiknek a tagjai között helyszíni műtét elvégzésre is képes mentőorvosok is voltak" - közölte Hajdu János, a TEK főigazgatója.

“Pintér Sándor belügyminiszter pénteken délben arra utasított, hogy mintegy 40-60 főt hozzunk haza Tripoliból. Hat órán belül el is indult a tervezés, azonban csak vasárnap tudtunk elindulni Líbiába” – mondta el a dandártábornok a menekítési akcióról tartott beszámolója során. A késlekedést a különgép át-, és berepülési engedélyeinek beszerzésével indokolta. A várakozás ellenére – Hajdu elmondása szerint – a szombati nap is tevékenyen telt: 20-22 órán át komoly feldolgozó-értékelő-elemző munka folyt a központban.


“Amint megérkeztünk a repülőtérre, azt tapasztaltuk, hogy teljes a káosz. Nem voltak pontosan a hírszerzési információink, mivel szinte óráról órára változik kint a helyzet” – hangsúlyozta Hajdu. A Külügyminisztérium és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai abban segítették a TEK akciócsoportját, hogy a repülőtéren egy helyre terelték az ott várakozó magyarokat. “Ez nem volt egyszerű, ugyanis miután már rábukkantunk a magyarokra, a líbiai hadsereg mindenkit kiszorított a repülőtérről, így újra össze kellett terelni az utasokat, és a repülőgép felé irányítani őket” – mondta, hozzátéve: emiatt az újabb biztonsági ellenőrzésre már csak a betonon volt lehetőség. A több mint 100 csomag átvizsgálásában Hóvirág, a TEK robbanószerkereső kutyája is aktívan részt vett, hogy minél előbb útnak indulhasson a különgép.

Villámakció volt

Ugyan információkat kaptak arról, hogy egy magyar és két brit állampolgár tartózkodik még a check-in pultnál, akik ezzel a géppel szerettek volna hazajutni, ám nem volt érvényes útlevelük (ennek a beszerzése pedig minimum egy napig tart), csupán fénymásolt irataik, így rájuk már nem tudtak várni.

Hajdu elmondása szerint amennyiben a légi úton történő kimenekítést nem tudták volna megvalósítani, akkor a vízi úton zajló mentőakcióra is felkészültek. Az egyik forgatókönyv szerint a tengeren át Máltára való átjutást tervezték be, ami viszont azzal a nehézséggel és veszéllyel járt volna, hogy jármű nélkül a csoportnak és az utasoknak esetleg 20 kilométert kellett volna gyalogolni a kikötőig. A másik forgatókönyv szerint a 200 kilométerre fekvő tunéziai határig kellett volna eljutniuk.


Hóvirágnak is oroszlánszerep jutott a mentőakcióban - Képgaléria!  fotó: Kovács Tamás/MTI

Hóvirágnak is oroszlánszerep jutott a mentőakcióban – Képgaléria!

fotó: Kovács Tamás/MTI

A dandártábornok a mentőakció költségét nem részletezte, csupán annyit közölt, hogy mindössze a repülési költség jelentett kiadást. Ami a mentőcsapat összetételét illeti, egy speciálisan összeválogatott műveleti egység volt, amelynek tagjai között 2 mentőorvos és 1 mentőtiszt is volt, akik helyszíni műtét elvégzésre is képesek. A Terrorelhárítási Központ több napos művelet végrehajtására is felkészült, nem bíztak abban, hogy még aznap vissza is tudnak térni Budapestre. Sőt azzal is számoltak, hogy komolyabb (esetleg fegyveres) beavatkozásra lesz szükség.

Még maradtak kint

A Malév-géppel 10 országból 96 utas érkezett, köztük 24 magyar és 29 román állampolgár. Még körülbelül 20 magyarra számítottak, de ők végül – saját elhatározásukból – nem jöttek ki a repülőtérre, aminek nem tudni az okát. Valószínűleg úgy döntöttek, hogy mégis kint maradnak. Hajdu elmondása szerint több mentési akciót nem terveznek, ám – ha a helyzet úgy kívánja – ismét órák alatt készek lesznek egy hasonló akció végrehajtására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik