Nagyvilág

Olcsó mezőny az Oscar-gálán

Kis költségvetésű, de nagyon erős filmek, kisebb-nagyobb meglepetések a jelöltek között.

Feltűnően kevés a többszázmillió dolláros szuperprodukció az idei Oscar-jelöltek listáján. Úgy tűnik, a zsűri az előválogatáskor az „olcsó, de hatékony” elve mellett állt ki, ahogy maguk az alkotók is bebizonyították, hogy nem szükséges tíz-húsz millió (vagy még kevesebb) dollárnál többet költeni egy-egy filmre, a végeredmény pedig még így is kompromisszummentes lehet.

Még meg sem kezdődött a gála, Darren Aronofsky máris nyertesnek mondhatja magát: a fenti szellemben leforgatott A fekete hattyú öt jelölést gyűjtött be, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díját, a film hatalmas sikere és az azt övező kritikai lelkesedést tekintve pedig nagy hiba lenne, ha nem ítélnének oda egy-két díjat. Nagy meglepetés a Winters’s Bone szereplése (négy jelölés), amely egy független, lassú folyású, kis költségvetésű dráma egy lányról, aki az apját keresi a kietlen, hideg hegyvidéken, ismert sztárok nélkül. A hőst a legjobb női főszereplő díjra jelölték, a film pedig a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb film díjára is esélyes.

Az idei rekorder a háborút megelőző évekről és a beszédhibás György királyról szóló A király beszéde, amelyet szinte minden nagyobb kategóriában (összesen 12-ben) jelöltek, köztük van természetesen a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő (Colin Firth) is. A szám már csak azért is meglepő, mert a film hangsúlyosan angol koprodukcióként készült. Imádta a bizottság a Coen-fívérek szokásos éves brillírozását is (A félszemű), amelyet tíz kategóriában jelöltek (a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb férfi főszereplő, stb.).
Olcsó  mezőny az Oscar-gálán 1

A Facebook-vezér Mark Zuckerberg ellentmondásos alakját és eredetmítoszát feldolgozó A közösségi hálóhoz hasonlóan nyolc díjra jelölték a (végre) nagyon drága és nagyon látványos Eredetet. A két filmben legfeljebb az a közös, hogy intenzíven oda kell rájuk figyelni, hogy maradéktalanul megértsük a történetüket. Hét díjra jelölték A harcost, a nézői és kritikusi jóslatok szerint Christian Bale-nek minden esélye megvan, hogy elhozza az egyiket az általa megformált drogos, lefogyott és lecsúszott volt bokszolóért.

Hat jelölés járt a katartikus hatású 127 órának. Danny Boyle ellen szól, hogy előző filmje, a Gettómilliomos már elhozta, amit el lehetett, mellette viszont, hogy képes volt megújulni, és James Franco ijesztően hitelesen alakítja a csapdába esett, a saját karját levágó hegymászót. Meglepetés a The Kids Are All Right című családi dráma négy jelölése (szintén kisebb filmről van szó), ahogy az is, hogy a francia (!) Az illuzionista című hagyományos, 2D-s rajzfilmet harcba küldték a Pixar Toy Stor 3-a ellen. Feltűnő még, hogy a hagyományosan jól szereplő Clint Eastwoodot idén mintha kihagyták volna: Hereafter című filmjét „csupán” a legjobb vizuális effektusok kategóriájában jelölték.

A gála közvetítése magyar idő szerint hétfő hajnali 2-kor kezdődik. A házigazda Anne Hathaway és James Franco lesz – ez utóbbi ráadásul jelölt is. A szervezők ebben is szakítottak a hagyománnyal, hiszen még nem volt két ilyen fiatal házigazdája az estének. Ettől függetlenül persze betartják a közvetítés során a pár másodperces csúszást, hogy még időben ki tudják sípolni a káromkodásokat – ritka ugyanis az Oscar, amely botrányok nélkül múlik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik