Külföld

Lemondott a tunéziai miniszterelnök

admin
admin

2011. 02. 27. 16:40

Mohamed Gannúsi tunéziai miniszterelnök vasárnap a televízióban bejelentette lemondását. Utódja a korábbi államminiszter.

A bejelentést megelőzően heves összetűzések voltak Tuniszban az átmeneti kormány ellen tüntetők és a tunéziai rendőrség között, s legalább hárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek.

Helyi lakosok szerint vasárnapra virradó éjjel lövések is dördültek a fővárosban, s a belváros felett helikopter járőrözött az éjjel, reggelre viszont enyhült a feszültség Tuniszban.

Gannúsit a vele szemben állók azzal vádolták, hogy túl közel áll az előző, a tiltakozó mozgalom által megbuktatott kormányhoz.

A tunéziai államfő Bedzsi Kaid esz-Szebszi korábbi államminisztert nevezte ki az ország új kormányfőjévé.

Az eddigi miniszterelnök, Mohamed Gannúsi, aki január 17-e óta töltötte be tisztét, pár órával korábban nyújtotta be lemondását, mert mint mondta, nem akar az elnyomás miniszterelnöke lenni, s nem az az ember, aki olyan döntéseket hoz, amelyek áldozatokat követelnek.

Lemondása előtt heves összetűzések voltak Tuniszban az átmeneti kormány ellen tüntetők és a rendőrség között, s legalább hárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek. Gannúsiról ellenfelei azt mondták, hogy túl erősen kötődik az előző, a hetek óta tartó népi mozgalom által megdöntött rendszerhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.