Nagyvilág

Lemondott a francia külügyminiszter

Benyújtotta lemondását vasárnap a francia külügyminiszter, aki hetek óta támadások kereszttűzében állt, amiért szilveszterkor a már bukófélben lévő tunéziai rezsim egyik befolyásos üzletemberénél töltötte szabadságát.

“Annak ellenére, hogy úgy érzem, semmilyen hibát nem követtem el, úgy döntöttem, lemondok Európa-ügyi és külügyminiszteri funkciómról” – írta a köztársasági elnökhöz intézett levelében Michele Alliot-Marie, aki alig három hónapig irányította a francia diplomáciát.

Párizst általában számos kritika érte amiatt, hogy a végsőkig támogatta a “jázminos forradalom” által megdöntött rezsimet és nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot az észak-afrikai országok forradalmainak kitörésekor.

A 64 éves Michele Alliot-Marie sokáig a francia politikai élet egyik legtapasztaltabb és legnagyobb tiszteletnek örvendő, minden botránytól mentes, megkerülhetetlen politikusának számított: kilenc éve volt tagja a francia kormányoknak. Még Jacques Chirac államfői mandátuma alatt, 2002 és 2007 között ő vezette a védelmi tárcát, 2007 és 2009 között már Nicolas Sarkozy elnöksége idején a belügyminiszter volt, 2009-2010-ben pedig az igazságügyi minisztérium élén állt. A szocialista Bernard Kouchner leváltása után tavaly novemberben vette át a francia diplomáciai irányítását, s neve akkor miniszterelnök-jelöltként is szóba került. Eltávolításával azonban Sarkozy a több mint egy hónapja tartó médiabotránynak kívánt véget vetni.

Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök január 14-i bukása előtt három nappal Alliot-Marie ugyanis a francia nemzetgyűlés előtt ajánlotta fel a francia rendőri erők segítségét a rend helyreállításában Tunézia utcáin. Bejelentése hatalmas vitát váltott ki Franciaországban és jelképe lett az arab világ megmozdulásaival szemben kivárásra játszó francia külpolitikának.

Az ellenzék már február elején lemondásra szólította fel a külügyminisztert, amikor sajtóértesülés alapján kiderült: Alliot-Marie Tunéziában szilveszterezett az elnök egyik bizalmasánál, Aziz Miled üzletembernél, miközben az észak-afrikai országban már két hete zavargások és tüntetések zajlottak a kormány ellen.

Egy héttel később arra is fény derült, hogy a külügyminisztert szülei is elkísérték Tunéziába, hogy ott felvásárolják Miled egyik cégét. A szerződést a tabarkai Sentido Beach Hotelben, a külügyminiszter jelenlétében írták alá.

Az ellenzék ekkor már a diplomáciai tárca vezetőjének magyarázatai miatt is követelte a miniszter lemondását. “Amikor nyaralok, akkor nem vagyok külügyminiszter, akkor Michele Alliot-Marie vagyok” – így reagált ugyanis a szerinte “teljesen mesterséges polémiára” a politikus.

Sajtóértesülések szerint még az este folyamán a jelenlegi védelmi miniszter, Alain Juppé veheti át a francia diplomácia irányítását. Nicolas Sarkozy államfő a francia külpolitikáról este tartandó tv-beszédében feltehetően kisebb kormányátalakítást is bejelent, amelytől egy hónappal a helyi választások és egy évvel az elnökválasztás előtt a kormányzópárt esélyeinek és hazája külföldi imázsának javulását reméli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik