Külföld

Gumilövedékkel öltek Ománban

admin
admin

2011. 02. 27. 14:12

Az ománi rendőrség két embert megölt vasárnap, amikor gumilövedékekkel tüzet nyitott a politikai reformokat követelő, kődobáló tüntetőkre az ország egyik ipari városában, Szuhárban.

Az erőszakos összecsapással súlyosabbra fordult a helyzet Perzsa-(Arab-)öböl bejáratánál lévő, stratégiai fekvésű Ománban, ahol Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán épp a hét végén jelentette be kormányának átalakítását, hogy lecsitítsa a tunéziai és egyiptomi fordulat által ihletett, eddig békés tiltakozásokat.

“Két ember meghalt, miután a rendőrség gumilövedékekkel a tömegbe lőtt” – közölte egy szemtanú a brit hírügynökséggel a fővárostól mintegy 200 kilométerre északnyugatra fekvő Szuhárból. A több száz, munkát követelő tüntető szemtanúk szerint megpróbálta megostromolni a város rendőrkapitányságát, s válaszul a rendőrök először könnygázt vetettek be velük szemben. Az összecsapást követően a katonaságot is kivezényelték a rend helyreállítására.

Az uralkodó a kabinet hat miniszterét és több tanácsadóját cserélte le szombaton, s bejelentette a diákok ösztöndíjának emelését is, miután az utóbbi napok tüntetésein a tiltakozók az ország ügyeibe való nagyobb beleszólást követeltek.

Az 1970 óta hatalmon lévő Kábúsz szultán szigorú ellenőrzése alatt tartja az Arab-félsziget délkeleti végében elterülő országot, amely a túlparti Iránnal együtt felügyeli a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. Itt halad át a világ olajtartályhajó-forgalmának mintegy 40 százaléka.

Ománban január közepén kezdődtek néhány száz fős tüntetések a magas árak és a korrupció ellen. A monarchiában ritkának számító jelenséget vélhetően a tunéziai fordulat eseményei váltották ki. Egy hónappal később a hatóságok 364 dollárról 520-ra emelték a magánszektorban dolgozók minimálbérét, február 18-án azonban ismét fizetésemelést és politikai reformokat követelő tüntetés volt a főváros Maszkatban.

Az alkotmányos monarchiaként működő Omán az első öböl menti állam volt, ahol – 1994-ben – a nők megkapták a választójogot. Utcai megmozdulások szervezése, valamint szakszervezetek és pártok alakítása azonban szigorúan tilos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.