Nagyvilág

Meghalt négy jemeni tüntető

Négyen meghaltak és mintegy 40-en megsebesültek Jemen déli nagyvárosában, Ádenben.

A 32 éve uralmon lévő Ali Abdullah Száleh jemeni elnök ellen február 17. óta naponta zajló demonstrációkon a karhatalom eddig már 21 embert ölt meg. Különösen nagy a nyugtalanság az egykor független déli országrészben, ahol sokan tiltakoznak az észak-jemeni uralom ellen.

A hagyományos pénteki muzulmán ima után a fővárosban, Szanaában a 68 éves elnök ellen és mellett is tartottak összesen több tízezer embert megmozgató tömegfelvonulást. Az elnök ellenzéke a Szanaai Egyetem előtt rendezett tüntetésen hasonló jelszavakat skandált, mint amelyeket az egyiptomi és tunéziai felkelés óta az egész arab világban hallani: “A nép a rezsim bukását követeli”. Száleh hívei viszont azt hangoztatták, hogy csak az elnök képes egyben tartani az elszegényedett törzsi országot. “Az egység megteremtője a szívünkben él. Nem engedjük el őt!” – kiáltozták.

A törzsi kötelékek rendkívül fontosak a jemeni társadalomban. Márpedig szombaton a két legjelentősebb törzs, a Hased és a Bakil-törzsek egyes vezetői közölték: mostantól kezdve nem támogatják az államfőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik