Nagyvilág

Hol vannak Kadhafi milliárdjai?

Milliárdokat menekített Londonba az utóbbi napokban Kadhafi líbiai vezető - írta a The Times. A lap szerint Kadhafi a múlt héten összesen 3 milliárd fontnak, azaz 960 milliárd forintnak megfelelő összeget helyezett el egy londoni magánvagyon-kezelő alapnál.

A beszámoló szerint, az ügyletet egy svájci székhelyű közvetítő bonyolította le, aki először egy “jól ismert” citybeli brókercéget keresett meg a vagyon befektetése céljából. A társaság vezérigazgatója azonban – név nélkül nyilatkozva – elmondta a The Timesnak: amikor kiderült számára, hogy ki a pénz tényleges tulajdonosa, azt javasolta a közvetítőnek, hogy “vigye máshova ezt az üzletet”.

A közvetítő így is tett, és végül a leggazdagabb londoni városrész, a Mayfair vagyonos ügyfeleire szakosodott egyik magánvagyon-alapban helyezte el Kadhafi milliárdjait.
Nem biztos azonban, hogy London megfelelő célpont a líbiai vezető számára vagyona kimenekítéséhez a The Times szerint, ugyanis a brit pénzügyminisztérium egyre nagyobb erőkkel keresi a líbiai vezető londoni értékeit, amelyeket a brit kormány zárolni kíván.

A lap úgy tudja, hogy a keresést a minisztériumon belül létrehozott vagyonfelkutató munkacsoport irányítja. Ezt a munkacsoportot 2007 októberében hozták létre; feladatai közé tartozik, hogy brit részről érvényt szerezzen a nemzetközi pénzügyi szankcióknak.

Egy másik tekintélyes brit konzervatív lap, a The Daily Telegraph a bizalmas amerikai diplomáciai sürgönyöket tömegével kiszivárogtató WikiLeaks portálra hivatkozva azt írta, hogy Kadhafinak összesen több mint 30 milliárd dollár ingó vagyona van Londonban.

A The Guardian értesülése szerint pedig a brit kormányilletékesek közvetlen kapcsolatot létesítettek a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztviselőivel, közölve velük, hogy vagy hátat fordítanak Kadhafinak, vagy emberiesség elleni bűncselekmények vádjával bíróság elé állítják őket, a líbiai vezetővel együtt.

William Hague külügyminiszter ennek kapcsán a héten a BBC rádióban kijelentette: a líbiai rezsim “súlyos bűncselekményeket” követ el azzal, hogy saját népére lövet, és a brit kormány “keresni fogja a módját” a felelősök elszámoltatásának. “Jól teszik, ha ezt észben tartják, mielőtt újabb hasonló akciókra adnak parancsot” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik