Külföld

Bevonhatja az ENSZ a Büntetőbíróságot Líbia ügyébe

admin
admin

2011. 02. 26. 21:16

Összeült szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban, hogy egyetértésre jusson a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt és környezetét sújtó büntető intézkedésekről, s ezzel megpróbálja megállítani az észak-afrikai országban tomboló erőszakot.

Diplomáciai források szerint a tagállamok között széleskörű egyetértés jött létre a szankciókról (a határozati javaslat többek között fegyvereladási embargóról, Kadhafira vonatkozó utazási tilalomról és vagyonának befagyasztásáról szól), s immár arról folyik a vita, hogy a tiltakozók elleni véres fellépésért felelősek ügyét valóban az ENSZ Nemzetközi Büntetőbírósága (ICC) elé terjesszék-e? Párizs és London pénteken ugyanis közös határozattervezetben kérte, hogy az ICC emeljen vádat a líbiai vezetők ellen. “A helyzet nagyon súlyos. Mindenképpen a Nemzetközi Büntetőbírósághoz kell fordulni, ez egy nagyon erős üzenet” – hangsúlyozta egy rádióinterjúban Michele Alliot-Marie francia külügyminiszter.

A líbiai vezetőknek a hágai testület elé állításáról az arab országban elkövetett esetleges bűntettek ügyében kizárólag az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönthet. A 15 tagállam azonban megosztott ebben a kérdésben. A BT eddig mindössze egyetlen ügyet utalt az ICC elé: a szudáni – dárfúri – konfliktust. A bíróság azután vádat is emelt Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen népirtás és más, emberiesség elleni bűncselekmények miatt – más kérdés, hogy a szudáni politikus azóta is a posztján van.

A BT vétójoggal rendelkező öt állandó tagja közül három (az Egyesült Államok, Oroszország és Kína) nem tagja az ICC-nek, s a bíróság munkáját némi gyanakvással figyeli. Ráadásul Portugália, Brazília és India (három nem állandó BT-tag) nyíltan ellenzi, hogy az ügyet már most az ICC elé utalják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.