Nagyvilág

Rendkívüli ülést tart a NATO Líbia ügyében

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rendkívüli ülésre hívta össze délutánra az észak-atlanti szövetség tanácsát a líbiai helyzet megvitatására. Az Európai Unió semmiféle katonai akciót nem tervez a líbiai helyzettel összefüggésben - mondta Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője. A franciák szerint fölösleges Líbia miatt összeülni.

Az unió védelmi minisztereinek informális találkozójának két legmagasabbrangú vendége Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A NATO főtitkára a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint Gödöllőn bejelentette: rendkívüli ülésre hívta össze a NATO tanácsát péntek délutánra, hogy megvitassák a gyorsan változó líbiai helyzetet. Emiatt – tette hozzá – néhány órán belül visszatér Brüsszelbe. Hozzátette, hogy előtte még találkozik az Európai Unió védelmi minisztereivel, megvitatja velük, milyen pragmatikus módon segíthetik a bajbajutottakat, és hogyan lehet korlátozni a líbiai események következményeit. Mint mondta, a legfontosabb az evakuálás és a lehetséges humanitárius segítségnyújtás. Az MTI úgy tudja, hogy a NATO tanácsának összehívása miatt változhat az uniós védelmi miniszterek tanácskozásának programja.

Az Európai Unió semmiféle katonai akciót nem tervez a líbiai helyzettel összefüggésben, de megfontolja szankciók bevezetését – mondta Gödöllőn Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője. Az uniós védelmi miniszterek informális tanácsülése előtt Ashton újságíróknak elmondta: az EU megfontolja úgynevezett megszorító intézkedések bevezetését, hogy a “lehető legnagyobb erejű nyomást gyakorolja” az észak-afrikai arab országban eluralkodott erőszak megállítása érdekében. Az utazási korlátozásoktól kezdve a külföldi számlák befagyasztásáig minden lehetséges szankció bevezetéséről tárgyalnak a következő napokban – tette hozzá.

A NATO alapszerződése nem teszi lehetővé a líbiai beavatkozást – hangsúlyozta a találkozót megnyitó beszédében Hende Csaba, emlékeztetve arra is, hogy az atlanti szövetség, illetve az Európai Unió esetleges szerepvállalására csakis ENSZ-felkérés alapján kerülhet sor. Mindennek alapján a miniszter elképzelhetetlennek nevezte, hogy magyar katonákat küldjenek az észak-afrikai országba. A miniszter hangsúlyozta, hogy Líbia a pénteki miniszteri találkozó egyik fő témája lesz. Az EU szoros figyelemmel kíséri a líbiai eseményeket – jelentette ki, utalva arra, hogy a legfrissebb adatok szerint mintegy 3600 uniós állampolgár tartózkodik az országban, amellyel kapcsolatban egyéb “életbevágóan fontos” érdekekről is beszélt.

A magyar uniós elnökség programjában szereplő, nem hivatalosnak mondott védelmi miniszteri tanácskozás napirendjével összefüggésben a miniszter kiemelte az Európai Unió és NATO, illetve az Európai Unió és az ENSZ közötti partnerség megvitatását. Az előbbi fontosságát, illetve időszerűségét húzza alá a NATO főtitkárának gödöllői jelenléte is.

A franciák szerint nincs erre szükség

Franciaország nem tartja szükségesnek, hogy a NATO tanácsa rendkívüli ülést tartson a líbiai helyzet megvitatására – jelentette ki pénteken Bernard Valero francia külügyi szóvivő.

“A NATO-főtitkár hatáskörébe tartozik egy ülés összehívásáról döntést hozni. Franciaország viszont, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, nem látja szükségesnek, hogy a NATO tanácsa is ülésezzen Líbiáról” – reagált Párizsban a francia diplomácia a rendkívüli ülés hírére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik