Nagyvilág

Pintér: az unió kezelni tudja Líbia ügyét

Az Európai Unió belügyminiszteri tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Pintér Sándor várakozásai szerint az Európai Unió kezelni tudja a líbiai történések miatt várható problémákat.

Nemzetközi sajtótájékoztatóján Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az EU már több konkrét lépést tett, és úgy vélte: ezek eredményeképpen az unió kezelni tudja a történéseket. “Egyelőre nincs olyan jelentős migrációs nyomás, amit az unió ne tudna megoldani, és bízunk benne, hogy ha gyorsan megoldódnak a politikai kérdések, akkor ez a migrációs nyomás el is marad” – jelentette ki a miniszter.

A megkezdett lépések között említette az uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) térségbeli misszióját, továbbá azt, hogy az elnökség elindította az unió polgári védelmi mechanizmusát.
Nem a dél-európai országok problémájáról van szó; ami Észak-Afrikában történik az a világ és Európa problémája – emelte ki Pintér Sándor. Mint mondta, az EU-tagok közül eddig elsősorban Olaszországba és Máltára érkezett jelentős számú menekült. A menekültek többsége azonban egyelőre Tunéziába és Egyiptomba igyekszik.

Már konkrét intézkedések kellenek

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának újbóli sürgős összehívását fogja kezdeményezni a líbiai válság ügyében – közölte a francia elnöki hivatal. “Az ENSZ BT által február 22-én egyhangúlag elfogadott határozat (amelyben az erőszakcselekmények beszüntetésére szólították fel Líbiát) folytatásaként most már konkrét intézkedésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a humanitárius segélyek bejuttatását (az országba) és a líbiai civil lakosság elleni erőszak felelőseinek megbüntetését” – olvasható Nicolas Sarkozy közleményében.

Obama és Berlusconi tárgyalt

Az Egyesült Államok és Olaszország a továbbiakban is szorosan együttműködik a líbiai válság káros következményeinek kiküszöböléséről – állapodott meg egymással az amerikai elnök és az olasz kormányfő.

A Chigi-palota, az olasz miniszterelnöki hivatal közlése szerint Barack Obama és Silvio Berlusconi csütörtök este telefonbeszélgetésen elemezte az észak-afrikai országban kialakult helyzetet. Megállapodtak abban, hogy a két ország vezetése folyamatosan konzultálni fog egymással a Líbiában zajló eseményekről. Római közlés szerint Obama hívta fel az olasz miniszterelnököt, hogy ezzel is nyomatékot adjon annak a washingtoni véleménynek, hogy Olaszországnak kiemelt szerepe lehet a válság rendezésében. Az amerikai elnök a nap közben konzultált David Cameron brit miniszterelnökkel és Nicolas Sarkozy francia államfővel is Líbia ügyében.

Az Egyesült Államok kész a következő napokban lépéseket tenni a líbiai erőszak megfékezésére azon túl is, hogy kezdeményezi az észak-afrikai ország kizárását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából – jelentette ki csütörtökön P.J. Croeley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő nem részletezte a kilátásba helyezett további lépések mibenlétét, csak annyit közölt, hogy az amerikai eszköztárban sok minden szerepel, a pénzügyi szankcióktól a multilaterális fellépésig. Egy esetleges katonai akcióval kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy a haderő képviselőit “teljes mértékben” bevonták a tervezett intézkedések kidolgozásába.

Menekíti dolgozóikat

Az Odebrecht brazil vállalat megkezdte alkalmazottainak kimenekítését Líbiából, és az első szakaszban 446 dolgozója családtagjaikkal repülővel már megérkezett Máltára – közölték Brazília fővárosában. A kimenekítésben résztvevő repülőgép még két fordulót tesz további 900 ember elszállítására, a cég többi alkalmazottjáért – még mintegy 2 ezer emberért – egy hajó indul rövidesen Tripoliba.

A kínai CNPC nemzeti olajvállalat közölte, hogy Líbiában megtámadták egyes olajipari létesítményeit. A cég, tartva a további erőszakos cselekményektől, kimenekítette embereit az észak-afrikai országból. A 391 kínai alkalmazott ép és egészséges, közülük 24 már hazatért – írta a CNPC az internetre csütörtök este feltett közleményében. A szövegből nem derült ki, hogy milyen jellegű támadás érte létesítményeiket, és hogy mekkora a kár.

Egy katonai repülőgép fedélzetén ötven román állampolgárt is kimenekítettek Líbiából pénteken – közölte a bukaresti védelmi minisztérium. A repülőgépen 56-an utaztak, köztük bolgár állampolgárok, valamint egy líbiai. A bukaresti hatóságok szerint 500 román tartózkodott Líbiában a zavargások kirobbanásának kezdetén. Többségük a helyi olajiparban dolgozott. A román külügyminisztérium adatai szerint 48-an közülük már kedden elhagyták az észak-afrikai országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik