Külföld

Navracsics: az európai jog a polgárokat szolgálja

admin
admin

2011. 02. 25. 06:42

Európának és az európai jognak is a polgárokat kell szolgálnia - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtök este Brüsszelben, az Európai Igazságügyi Akadémia fogadásán.

Navracsics pénteken elnököl az EU-országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán. A megbeszélés előestéjén a németországi trieri székhelyű Európai Igazságügyi Akadémia brüsszeli részlege ünnepélyes fogadást adott a magyar EU-elnökség tiszteletére. Az eseményen megjelent Viviane Reding igazságügyi EU-biztos is.

A magyar miniszter méltatta a házigazda intézmény tevékenységét, kiemelve azt, hogy az akadémia olyan összeurópai jogi vitafórumot teremt, amely hozzásegíti a szakembereket európai jogi ismereteik gazdagításához, a tapasztalatcseréhez.

Ismertette a magyar EU-elnökség igazságügyi prioritásait, és elmondta: a magyar elnökség – amellett, hogy fontosnak tartja az európai intézmények megerősítését – kiemelt fontossággal kezeli az emberi dimenziót, vagyis azt, hogy az unió működésének az európai polgárok számára mindennapjaikban is érzékelhető előnyökkel kell járnia.

Navracsics Tibor az időszerű uniós igazságügyi teendőket felsorolva kiemelt hangsúllyal szólt a szabadságjogok tiszteletben tartásáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Tanács égisze alatt megszületett Európai Emberi Jogi Egyezményhez való EU-csatlakozással az Európai Unió is felelősségre vonhatóvá válik a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, ha valamilyen intézkedésével vagy előírásával megsérti az egyezményt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.