Külföld

Kadhafi úgy végzi, mint Hitler?

admin
admin

2011. 02. 24. 12:09

Csakúgy, mint Adolf Hitler, Kadhafi is fejbe lövi magát – mondta nemrég távozott minisztere egy svéd lapnak. Közben a líbiai kormány amnesztiát ígér azoknak a lázadóknak, akik leteszik a fegyvert, és sok pénzt azoknak, akik feljelentik a lázadás szervezőit.

Meg vannak számlálva Moammer Kadhafi líbiai vezető napjai – mondta Líbia volt igazságügy-minisztere; Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint Kadhafi ezredes öngyilkosságot fog elkövetni, akárcsak Adolf Hitler a II. világháború végén. A politikus, aki nemrégiben mondott le posztjáról tiltakozásul amiatt, hogy a líbiai vezetés erőszakkal lépett föl a kormányellenes tüntetők ellen, az Expressen című svéd lapnak nyilatkozott.

Musztafa Abdel-Dzsalíl az interjúban fölszólította a líbiai diplomatákat, hogy maradjanak a posztjukon, de tegyék nyilvánvalóvá, hogy “a nép oldalán állnak”. A volt miniszter egyúttal felháborodásának adott hangot, amiért, mint mondta, “ez a gyilkos rezsim” afrikai zsoldosokat fogadott föl Csádból és Nigerből.

Közben a „gyilkos rezsim”, vagyis a líbiai kormány fegyvereik beszolgáltatására szólította fel a felkelőket, amnesztiát ígérve a megbánást tanúsítóknak, egyúttal jutalmat azoknak, akik feljelentik a tiltakozók vezetőit.

“Aki beszolgáltatja fegyverét, és megbánást tanúsít, az mentesül minden büntetőeljárás alól. A bizottság felszólítja a polgárokat, hogy működjenek együtt, és tegyenek bejelentést azokra vonatkozóan, akik a fiatalságot félrevezették, továbbá pénzzel, felszereléssel vagy kábítószerekkel és hallucinogén tablettákkal látták el” – hangzott a közbiztonságért felelős népi bizottságnak(belügyminisztérium) az állami televízióban beolvasott nyilatkozata.

A bizottság azt is közölte, hogy az együttműködők pénzjutalomra számíthatnak. “Busás pénzjutalomban részesül mindenki, aki a nyomukra vezet vagy bejelentést tesz róluk” – mondta a nyilatkozatot beolvasó katonatiszt a televízióban.

Az ország keleti felében múlt héten kirobbant harcok Tripoli fővárosra is átterjedtek, és a líbiai biztonsági erők a hét elején hadműveletet indítottak a tüntetők ellen. Az országot 41 éve vasmarokkal és populizmussal irányító “forradalmi vezetője”, Moammer Kadhafi közölte, hogy nem mond le hatalmáról, s azt ígérte, hogy “házról házra haladva tisztítja meg Líbiát” a lázadóktól.

Kadhafi embereket raboltat el

Elraboltatta és az állami televízióba vitette egykori protokollfőnökének két lányát Moammer Kadhafi líbiai vezető azért, hogy azok nyilvánosan cáfolják meg apjuk Franciaországban adott nyilatkozatait – közölte csütörtökön a párizsi emigrációban élő Núri al-Miszmári ügyvédje.

“Jelenleg is Kadhafi embereinek kezei között vannak, ami bizonyítja, hogy meg akarják torolni (a volt protokollfőnök nyilatkozatait)” – mondta Frédéric Landon. Az ügyvéd jelezte: nem érti, miért utasította el a francia belügyminisztérium Miszmári kérését, amellyel rendőri védelemért folyamodott Franciaországban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.