Nagyvilág

Az al-Kaida a líbiai felkelőkkel van

Az al-Kaida teljes támogatásáról biztosította a líbiai felkelőket. Barack Obama amerikai elnök a "gyalázatos és elfogadhatatlan" vérontás azonnali beszüntetésére szólította fel a líbiai kormányzatot.

Az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (Aqmi) teljes támogatásáról biztosította a líbiai felkelőket, és megígérte, hogy minden tőle telhető segítséget megad nekik a Kadhafi ezredes elleni harcukban – jelentette az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai hírportál. “Allah segedelmével minden lehetséges segítséget megadunk nektek, mert harcotok minden muzulmán harca” – mutat rá az interneten megjelent üzenet a hírportál szerint.

Obama: véget kell vetni az erőszaknak

A líbiai kormányzatnak haladéktalanul véget kell vetnie a “gyalázatos és elfogadhatatlan” vérontásnak – jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, aki a nyilvánosság előtt először hallatta szavát a válsággal kapcsolatban. Az elnök hangsúlyozta, hogy a líbiai vezetésnek tiszteletben kell tartania az ország népének olyan egyetemes szabadságjogait, mint a békés gyülekezéshez való jog, a szólás szabadsága és az ember saját sorsának meghatározásához való joga. “Ezek emberi jogok. Elvitathatatlanok. Minden országnak tiszteletben kell őket tartania. És nem lehet őket erőszak vagy elnyomás útján megtagadni” – mondta Barack Obama.

Obama elmondta, hogy kormánya a helyzettel kapcsolatban mérlegeli a fellépés minden változatát, mind önállóan, mind pedig a nemzetközi összefogás alapján, s méltatta az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedden egyhangúlag meghozott határozatát, amely az erőszak beszüntetésére szólította fel Líbiát.

Clinton: a kormánynak felelnie kell

A líbiai kormánynak felelnie kell az erőszakért – jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton hangozta, hogy az amerikai kormány “minden lehetőséget” számításba vesz Líbiával kapcsolatban, ugyanakkor rámutatott, hogy Washington a nemzetközi közösséggel közösen kíván cselekedni, s hogy más, Tripolival szorosabb viszonyban lévő államok nagyobb befolyással lehetnek az ottani eseményekre. Ugyanakkor az ország azonnali elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik