Nagyvilág

Lemondott a Kadhafi-alapítvány főtanácsadója

A líbiai hatalomnak a polgári lakossággal szembeni erőszakcselekményei miatti tiltakozásul lemondott tisztségéről a Kadhafi-alapítvány ügyvezető igazgatója, Juszef Szavani - közölte szerdán az al-Dzsazíra arab hírtévé.

Az igazgató Moammer Kadhafi líbiai vezető második legidősebb fiának, az alapítvány vezetőjének, Szaif al-Iszlámnak a főtanácsadója volt. Szavani a Reuters tudósítójának küldött sms-üzenetében azt írta: vasárnap lemondott a Kadhafi-alapítványnál viselt tisztségéről, így fejezve ki “döbbenetét az erőszak miatt”.

Távozott tisztségéből Líbiai indonéziai nagykövete is. Szalaheddín el-Bisari, aki hazáját Szingapúrban is képviselte, közölte: nem tudta elviselni, hogy a Kadhafi-rendszer civileket öl meg. Döntéséről szerdán tájékoztatta az indonéz hatóságokat.
Rendkívüli ülést tart pénteken Genfben a líbiai helyzetről az Emberi Jogi Tanács, az ENSZ legmagasabb szintű emberi jogi fóruma. Alessandro Mara, az Emberi Jogi Főbiztosság képviseletében elmondta, hogy az Európai Unió által benyújtott kérésre ül össze a tanács.

Egy nyugati diplomáciai forrás értesülése szerint a tagállamok a rendkívüli ülés összehívásáról kedd éjszakába nyúló, több órás intenzív vitát folytattak, míg végül sikerült megállapodniuk. Ritkán fordul elő, hogy rendkívüli tanácskozást tartanak az EJT-ben, ha mégis, akkor az általában határozathozatallal végződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik