Nagyvilág

Kettős állampolgárságot akarnak Dél-Tirolban

Az olaszországi német ajkúak kettős, osztrák-olasz állampolgárságát kezdeményező aláírásokat adott át szerdán egy dél-tiroli párt az osztrák parlamentnek - közölték parlamenti képviselők.

A Dél-tiroli Szabadság elnevezésű párt összesen több mint húszezer aláírást gyűjtött össze Ausztria és az 1919-ben Olaszországhoz csatolt Dél-Tirol területén. Legkevesebb ötszáz érvényes aláírás szükséges ahhoz, hogy a parlament megvitassa, napirendre tűzi-e az állampolgári kezdeményezés formájában benyújtott petíciót. Az érvényes aláírások közé nem számítanak bele az Olaszország területén gyűjtöttek, s azt egyelőre nem tudni, hány támogatót gyűjtöttek a kezdeményezők Olaszországban, és hányat Ausztriában.

A párt három hónapig gyűjtötte az aláírásokat Ausztria egész területén valamint az első világháború után elcsatolt Dél-Tirolban. Akciójuk kezdetekor kijelentették, hogy bár a dél-tiroli aláírások jogi szempontból nem számítanak, ezeket is mellékelik majd, hogy alátámasszák a kezdeményezés megalapozottságát. A kezdeményezők szerint a kettős állampolgárság elősegítené a dél-tiroliak kulturális önazonosságának megőrzését, jobb munkavállalási lehetőségekkel járna, emellett nagyobb lehetőséget jelentene Ausztria számára arra, hogy a nemzetközi színtéren fellépjen jogaik védelmében.
A megfelelő számú érvényes aláírás megléte esetén a kezdeményezést a törvényhozás petíciós bizottsága tűzi napirendre és dönt a további sorsáról. A bizottság törvényjavaslatot terjeszthet be róla, másik szakbizottsághoz utalhatja vagy akár a további tárgyalásra alkalmatlannak nyilváníthatja az állampolgári kezdeményezést.

A kezdeményezés politikai támogatottsága csekély Ausztriában. A parlamentben többséget alkotó két osztrák kormánypárt tartózkodóan, illetve elutasítóan viszonyul hozzá. Egyedüli támogatója a parlamentben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelynek mintegy harminc képviselője van a 183 tagú képviselőházban. Az FPÖ tavaly májusban üdvözölte az határon túli magyarok kettős állampolgárságát megkönnyítő – akkor még tervezett – törvénymódosítást és modell értékűnek nevezte azt a dél-tiroli német, illetve a ladin nyelvű kisebbség kettős állampolgársága szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik